Økonomiudvalget skal høre om antallet af SOSU-afskedigelser

17. april 2021 Erhverv

I en analyse fra FOA sættes der fokus på kontrasten mellem antallet af afskedigelsessager og de rekrutteringsmæssige udfordringer i forhold til at rekruttere personale inden for social- og sundhedsfagene.

Analysen peger også på, at sygdom er den klart mest hyppige årsag til afskedigelsessager – 6 ud af 10 af afskedigelsessagerne blandt FOA´s medlemmer skyldes sygdom. Dernæst er tavshedsbelagte afskedigelsessager og afskedigelsessager på grund af vilkårsændringer og  arbejdsmangel og besparelser de mest hyppige årsager.

Artiklen fortsætter under annoncen

FOAs analyse har medført, at Forvaltningen har undersøgt forholdene i Sønderborg Kommune i 2020:

I november 2020 var der 1397 ansatte indenfor SOSU-området i Sønderborg Kommune, der blev gennemført 94 afskedigelser inden for området i 2020 og det svarer til 7 procent.

57 procent af disse var begrundet i helbredsmæssige forhold – og her ligger Sønderborg Kommune markant under det gennemsnit på 62 procent, som FOA har beregnet.

Sygefraværet for social-og sundhedspersonalet i Sønderborg Kommune er steget fra 14,6 procent i 2017 til 16,2 i 2018 og faldet til 15,2 procent i 2019. Det forklares især ved en stigning i fraværet over 30 dage.

Artiklen fortsætter under annoncen

Sønderborg Kommune har opgjort, at 31 procent af afskedigelserne er begrundet i ’individuelle forhold’. De handler om eksempelvis adfærd eller manglende kompetencer- og/eller kvalifikationer.

De resterende 12 procent drejer sig om afskedigelser i forbindelse med for eksempel organisationsændringer inkl. vilkårsændringer.

Forvaltningen er indstillet på at arbejde for at reducere antallet af afskedigelser indenfor SOSU området Og vil se på mulighederne for at minimere antallet af afskedigelser begrundet i omorganisering og lignende.

Artiklen fortsætter under annoncen

Der er derfor aftalt møde mellem FOA Sønderborg, kommunaldirektøren, direktøren for Job-og velfærd samt HR chefen den 12. maj. Her vil der være en fælles drøftelse med henblik på at vurdere mulighederne for en fælles indsats for at reducere i antallet af afskedigelser. Drøftelsen gennemføres med henblik på at vurdere mulige indsatser både i forhold til at reducere sygefraværet, og reducere i antallet af afskedigelser begrundet i individuelle årsager.

 

 

 

Skrevet af: Redaktion redaktion@sonderborgnyt.dk
18. maj 2021 Kultur, Sønderborg

Mød Thomas Vinterberg i FOFs online-studie

18. maj 2021 Kultur

Thomas Vinterberg, der jo nok er én af de mest kendte danskere i disse dage, er gæst hos FOF, hvor alle får mulighed for at være med via FOFs online-studie. Thomas Vinterberg blev optaget på Den Danske Filmskole i København i 1989 som den yngste elev nogensinde. Fire år senere afsluttede han sin uddannelse med […]

Læs mere...