OFFICIELT: Storbritannien forlader EU – finansmarkederne i frit fald

24. juni 2016 REGIONALT Skrevet af: Michael Kjær

Storbritannien forlader EU.

Alle stemmer er nu blevet optalt fredag klokken 08.02 og resultat af den britiske EU-afstemning blev, at 48 % stemte for at blive i EU mens 52 % stemte for at forlade EU. Stemmedeltagelse blev 72,1 %.

Natten igennem er stemmerne blevet talt op og i takt med at resultatet begyndte at hælde til, at briterne forlader EU, startede et sandt blodbad på aktiemarkederne i Asien i nat.

De japanske aktier er faldet med ca. 8 % hvilket er det største fald siden marts 2011 og børsen i Tokyo har været lukket i 10 minutter. Det engelske pund har taget det største dyk nogen siden og er faldet til den laveste værdi siden 1985. Også den fælles europæiske valuta euroen er faldet voldsomt her til morgen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Tidligere på ugen fortalte svineproducent og formand for Vækstrådet i Sønderborg Henrik Enderlein til TV Syd, at han er bekymret for, at afstemningen vil få det britiske pund ud i frit fald og at det udgør det største problem, da det vil gøre de danske varer dyrere. Danmark eksporterer årligt for omkring 3,8 milliarder svinekød.

Når Fondsbørsen i Danmark åbner klokken 9 forventes der voldsomme kursfald på de danske aktier.

Cheføkonom Jacob Graven fra Sydbank fortæller til Finans.dk at der være historiske kursfald på vej i Europa, hvor han forventer, at aktiemarkederne vil falde med 5 til 15 % og at der er ingen grund til at tro, at Danmark vil klare sig bedre end resten af det europæiske marked.

Artiklen fortsætter under annoncen

Dermed forudser Jacob Graven at vi i dag fredag vil se de største kursfald nogensinde på en enkelt dag, ifølge Finans.dk.

For Danmark er der meget på spil. Danmarks eksport til Storbritannien er på ca. 70 mia. kroner, svarende til 7 % af Danmarks samlede eksport og det gør Storbritannien til Danmarks femtestørste handelspartner.

Danmarks Statistik og Finansministeriet skønner, at det vil koste 13.000 danske job og skære op tl et procentpoint af væksten i Danmarks bruttonationalprodukt, når briterne forlader EU.

14. juni 2024 Erhverv, Sønderborg

Markedsdage trækker folk til

14. juni 2024 Erhverv

Både i dag, fredag, og i morgen, lørdag, er der Markedsdage i SønderborgNYT, hvor der fredag eftermiddag var orkestre fra Musikskolen på scenen i Apotekerhaven. “Vi har sørget for et lille tog, så børn kan blive kørt en tur rundt i gaderne og der er highjumping ved Citykrydset. Og så er der forresten også musik […]

Læs mere...