OK2018: De penge det offentlige sparer på lockout bør øremærkes til velfærd

16. marts 2018 Erhverv Skrevet af: Ole Kæhler

De penge de offentlige arbejdsgivere sparer under en konflikt, skal blive på de arbejdspladser, der er ramt. Det er indholdet i et nyt borgerforslag, som blandt andre en række fagforeningsfolk på det offentlige område har taget initiativ til.

Blandt forslagsstillerne er Lars Qvistgaard fra Akademikerne, AC og Dennis Kristensen fra FOA.

“For de offentligt ansatte, og for os som ansvarlig fagbevægelse, er det vigtigt, at vi gør alt for at genoprette kvaliteten i den offentlige sektor, når en eventuel konflikt er overstået, så vores medborgere ikke bliver ramt mere end højst nødvendigt, ” siger Lars Qvistgaard i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Helt konkret foreslår vi, at der bliver oprettet en pulje, der skal sikre, at de lønkroner arbejdsgiverne sparer ved en konflikt tilbageføres til de ramte arbejdspladser, så snart konflikten er overstået.”

En strejke eller en lockout på det private område koster for begge parter.

Sådan er det ikke på det offentlige område.

Når konflikten kører, tjener de offentlige arbejdsgivere penge.

Davids kamp mod Goliat

De penge, de ikke skal betale i løn, kan de beholde og de skal ikke kompensere de borgere, som ikke har fået den velfærdsydelse de har krav på.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Det er en del af den ubalance, som gør den kommende storkonflikt til Davids kamp mod Goliat”, siger Dennis Kristensen.

“Hvis den danske model skal fungere, er det vigtigt, at begge parter har noget på spil.”

Siden januar har borgere med stemmeret til folketingsvalg kunnet oprette forslag om noget, som de mener bør ændres i lovgivningen eller i samfundet – et såkaldt borgerforslag. Hvis forslaget opnår støtte fra 50.000 borgere med stemmeret til folketingsvalg inden for 180 dage, har det mulighed for at blive behandlet i Folketinget.

Artiklen fortsætter under annoncen

Forslaget om at sende konfliktpengene tilbage til velfærden blev lagt på borgerforslag.dk torsdag eftermiddag, og har allerede fået over 5000 underskrifter.

 

19. april 2024 Uddannelse, Sønderborg

Rektor kan ikke sige om der skæres ned på SDU i Sønderborg

19. april 2024 Uddannelse

Forligspartierne er enige om, at der i forhold til et gennemsnit af optaget mellem 2018 og 2022 fremadrettet skal beskæres otte procent i antallet af nye akademiske bachelorstuderende. På grund af den demografiske udvikling – og mindre ungdomsårgange – er procenttallet efterfølgende blevet opjusteret, så der på nationalt niveau skal optages ca. 10 procent færre […]

Læs mere...