OMBOLD og kommunen vil favne endnu flere udsatte borgere

Ombold. Arkivfoto: Ole Kæhler
Ombold. Arkivfoto: Ole Kæhler
16. april 2024 Samfund Skrevet af: Ole Kæhler

Gennem et tre-årigt pilotprojekt, støttet af Den A.P Møllerske Støttefond med seks millioner kroner, vil OMBOLD og DIF i samarbejde med Sønderborg Kommune overføre erfaringerne fra fodbolden til floorball, badminton og løb/gang, så flere udsatte mennesker kan blive en del af idrætsfællesskaber.

Selvom fodbolden de sidste par år har givet mange socialt udsatte mennesker i Sønderborg Kommune gode oplevelser, så appellerer fodbold ikke til alle. Derfor vil OMBOLD og Sønderborg Kommune de næste tre år samarbejde om yderligere tre idrætsgrene, hvor fællesskabet bygges op efter samme principper, som har gjort OMBOLDs fodboldkoncept tilgængelig og attraktivt, skriver OMBOLD i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Vi har set den positive effekt fodbolden har gjort for mange af byens udsatte mennesker – lige fra de store fællesskabende events som de åbne Jyske Mesterskaber sidste år til den faste træning i Sønderborg Boldklub – og de sunde idrætsfællesskaber skal vi have flere af. Men fodbold er en fysisk hård disciplin og tiltaler ikke alle. Derfor glæder det mig, at vi i samarbejde med OMBOLD og lokale idrætsforeninger åbner op for nye idrætsgrene der stiller mindre fysiske og sociale krav til spillerne, siger udvalgsformand Stefan Lydal, Social-, Senior- og Handicapudvalget.

Artiklen fortsætter under annoncen

Siden foråret 2022 har Sønderborg Kommune arbejdet sammen med OMBOLD om to store gadefodboldstævner, der tiltrak 34 forskellige hold og projektet Inklusion i Fodbold Danmark. Over 60 mennesker i udsatte positioner har de seneste halvandet år haft gode oplevelser med fodbold i den lokale fodboldklub.

”I Social-, Senior og Handicapudvalget er vi overbeviste om, at Idræt og fællesskaber kan være et brugbart mål og middel i det socialpædagogiske arbejde. Det kan være et middel mod social isolation og ensomhed, et middel mod et uhensigtsmæssigt misbrug eller sågar et middel mod hjemløshed. Og det er årsagen til, at vi tror på indsatser som dette, siger næstformand Preben Storm.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det er mennesker, der kæmper med hjemløshed, misbrug og – eller – psykisk sårbarhed, som er målgruppen for de nye idrætsinitiativer. Og de skal støttes til at blive en del af nye idrætsfællesskaber i Sønderborg Kommunes foreningsliv.

”Fodbold er OMBOLDs primære aktivitet, men det centrale ved fodbolden er, at vi her kan skabe et fællesskab, der danner ramme for positive livsforandringer hos udsatte mennesker. Der er hurtigt blevet skabt et trygt og positivt fællesskab omkring fodbold i Sønderborg, og derfor er vi sikre på, at det også kan lade sig gøre med andre idrætsgrene her i byen”, siger OMBOLD-direktør Martin S. Pedersen.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Vi vil tilbyde badminton, floorball og gang/løb for at appellere til endnu flere mennesker. Disse idrætsgrene stiller mindre fysiske og sociale krav end fodbolden, og vi er sikre på, at det kommer til at gøre en forskel i forhold til, at endnu flere af Sønderborgs udsatte mennesker, bliver en del af et positivt idrætsfællesskab”, siger Martin S. Pedersen, direktør i OMBOLD

Ud over Sønderborg Kommune indgår tre andre kommuner også i pilotprojektet. Det betyder, at der kan skabes et nationalt fællesskab omkring aktiviteterne, hvor alle udøverne kan mødes til store turneringer på tværs af landet.

Artiklen fortsætter under annoncen

OMBOLDs erfaringer fortæller, at det nationale fællesskab omkring fodbolden, har stor betydning for spillerne, og turneringer giver et mål at træne henimod i hverdagen, og kan dermed være med til at fastholde deltagerne i de positive fællesskaber.

21. maj 2024 Kultur, Sønderborg

Skal Sønderborghus tages af salgslisten?

21. maj 2024 Kultur

I sommeren 2022 besluttede Byrådet at sætte en række kommunale bygninger til salg, så der kunne spares penge, men nu opfordrer forvaltningen til, at Byrådet tager to bygninger af salgslisten. Det drejer sig om Sønderborghus og også Riecks Arkæologiske Stensamling i Svenstrup. Forvaltningen har talt med bestyrelsen i Sønderborghus, der ikke ønsker at overtage bygningerne […]

Læs mere...