Omnicon-branden: Omnicon betaler en stor del af oprensningen af Ulkebøldam

7. juli 2022 Samfund

For knap et år siden var der brand på virksomheden Omnicon på Stødagervej i Sønderborg. Branden medførte et omfattende slukningsarbejde og afværgeforanstaltninger. Desuden blev forurenet slukningsvand opsamlet i tankgrave på Omnicons ejendom og herefter borstskaffet på kommunens foranledning.

De store mængder slukningsvand samt store regnmængder førte til en forurening af den nærliggende Ulkebøldam.

Artiklen fortsætter under annoncen

Sønderborg Kommune gik efterfølgende i gang med en oprensning, som kommunen i første omgang har betalt. Nu har Sønderborg Kommune og Omnicon indgået forlig i forhold til fordelingen af udgifterne til slukningsvand fra virksomheden og oprensning af Ulkebøldam.

Omnicon skal betale 16,3 millioner kroner plus moms til Sønderborg Kommune, mens Sønderborg Kommune betaler 4,7 millioner kroner.

Willy Feddersen, der er direktør for Teknik-, Miljø- og Bæredygtighed i Sønderborg Kommune, er meget tilfreds med, at sagen er blevet afsluttet i god dialog mellem Sønderborg Kommune og Omnicon.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Alle parter har været kede af den her sag. På den her måde afslutter vi en af de største forureningssager i Sønderborg Kommune i nyere tid på en god måde. Branden og forureningen har medført udgifter til Sønderborg Kommune, og vi har vurderet, at et forlig var den bedste måde at afslutte sagen på. En retssag vil kræve tid og ressourcer for alle”, siger Willy Feddersen i en pressemeddelelse.

Beløbet på 16,3 millioner kroner dækker blandt andet udgifter til behandling af slukningsvand, pumpearbejde ved Ulkebøldam, oprensning af vandet i Ulkebøldam med geotubes samt behandling af det forurenede vand i Sønderborg Renseanlæg.

Artiklen fortsætter under annoncen

Oprensningen er slut, men der bliver stadig holdt øje med vandet i dammen.

”Ulkebøldam har det fint og finder sin balance igen. Men vi holder øje med vandkvaliteten for at sikre os, at der ikke er et eller andet. Prøverne har indtil videre ikke vist noget negativt”, siger Hanne Bruun, der er afdelingsleder i afdelingen Affald & Erhverv.

Omnicon er i gang med at genopbygge produktionsfaciliteterne.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
10. august 2022 Politik, Sønderborg

Udviklingen af Rønhaveplads lægges i mølposen for en tid

10. august 2022 Politik

Tirsdag var udviklingen af Rønhaveplads på bordet i Teknik-, By- og Boligudvalget, hvor projektet blev sat i bero på grund af pengemangel. “Venstre ser stadig et stort potentiale i at udvikle Rønhaveplads til en oase i byen med legeplads, udeservering o.s.v., og samtidig også som en del af korridoren fra havnen til den øverste del […]

Læs mere...