Ophold på Alssund Børne- og Ungdomscenter gjorde alt værre

19. september 2015 Samfund Skrevet af: Ole Kæhler

Som flere andre forældre, så er Malene også rystet over den behandling, som børn udsættes for på Alssund Børne- og Ungdomscenter og prikken over i’et kom i maj måned, hvor hun i en bisætning fra en ansat fik at vide, hendes datter var testet positiv for kokain.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Jeg fik det at vide i telefonen. Dagen efter kørte jeg til centret, hvor jeg indtrængende bad min datter tage med hjem”, siger Malene til SønderborgNYT. Efter en lille tænkepause sagde datteren:

“Jeg vil med hjem, for herude ender jeg som narkoman”.

Sådan lød det ifølge Malene fra hendes 14-årige datter. Sammen pakkede de hendes ting og kørte hjem.

“Min datter smed en pose med pot på bordet da vi kom hjem og fortalte, hun havde købt det på fortovet ud for Alssund Børne- og Ungdomscenter, hvor leverandørerne jævnligt holder i bil og handler med de sårbare børn, som er i kommunens varetægt.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Når børnene ryger hash eller pot, så gør de det nogle gange på terrassen ud for det lokale, hvor pædagogerne sidder. Ifølge børnene kan de ansatte ikke undgå at vide det”, siger Malene. Hendes indtryk er, at pædagogerne ikke ligefrem brugte deres tid på de børn, som de er ansat til at hjælpe.

En ansat havde også bedyret, at Malene ikke skulle bekymre sig over hash og stoffer, fordi han vidste, at hendes datter ikke var den type, der blev narkoman. Hun var ligesom ikke hård nok.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Jeg opdagede hurtigt, at de, der har med børnene at gøre, er afløserne og flere af dem er faktisk ret gode”, siger Malene. Det samme kan hun ikke sige om de faste pædagoger, som burde have hjulpet hendes datter.

Umiddelbart efter hun reddede sin datter fra den frivillige anbringelse, bad hun om en kopi af pigens journal.

“Den venter jeg stadig på”, siger hun. Og det fire måneder siden datteren kom hjem til familien.

Velfungerende familie

kkcMalene synes selv, at hendes datter har en velfungerende familie. Men alligevel forsøgte datteren selvmord og via hospitalet kom hun til Augustenborg Sygehus og derfra til Skoven på Alssund Børne- og Ungdomscenter.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Selvmordsforsøg er alvorligt, så jeg søgte professionel hjælp hos kommunen”, siger Malene og konstaterer, at hendes datter ikke fik nogen hjælp overhovedet.

“Vi havde bedt om psykologsamtaler til hende og hun mødte en tysk psykolog, der ikke er ret god til dansk”, siger Malene. Hun havde ventet, at en dansk institution, der ligger i Danmark, har ansatte, der både forstår og mestrer at udtrykke sig på forståeligt dansk.

Børnene stikker af

Når klokken nærmer sig midnat, så er der for det meste fred og ro på Skoven på Alssund Børne- og Ungdomscenter. Jævnligt skyldes det, at børnene er smuttet ud af vinduerne og har sat kursen mod midtbyen, hvor de kan sidde og drikke eller ryge hash på busstationen og i weekenderne er det diskotekerne, der lokker.kkc

Artiklen fortsætter under annoncen

“Jeg havde bedt personalet ringe, hvis min datter stak af. Men det kunne de heller ikke altid finde ud af. Jeg oplevede en aften lige efter midnat, at to ansatte ringede på vores dør, fordi de troede min datter var taget hjem”, siger Malene. Hun gjorde dem klart, at hun ville køre ind til byen og finde hende.

“Det mente de ikke, der var grund til, fordi børnene altid kommer retur, når de fryser eller er sultne”, siger Malene. Selv mener hun ikke, at børn skal rende rundt i byens gader om natten.

“Pædagogerne mener, at når børn kan stikke af, så kan også de selv finde hjem”.

Adskillige gange har Malene kunnet følge med i, hvilke børn, der smuttede fra Alssund Børne- og Ungdomscenter via Facebookopslag. Hun undrer sig over, at ansatte på institutionen ikke gør det samme.

“Jeg undrer mig også over, at pædagogerne truer børnene med, at de kan sørge for, at det er slut med at komme hjem til familien på weekender”, siger Malene. Hendes egen datter fik den melding, så hun kendte konsekvensen, hvis ikke hun makkede ret.

Fandt datteren

“Jeg fandt min datter og en af de andre piger fra Alssund- Børne- og Ungdomscenter på gaden i nærheden af EUC Syd. De var døddrukne, så jeg baksede dem ind i bilen og kørte dem ud på institutionen”, siger hun.

Næste dag sov hendes datter rigtigt længe. Hun havde intet program for sine dage, så hun forsømte ingen verdens ting.kkc

Hun var tidligere kommet på kant med en pige på sin skole, så hun var smidt ud.

“Og hjemmeundervisning er to gange to timer om ugen, så resten af tiden passede min datter sig selv”, siger Malene.

Hun fortæller, der har været dage på Alssund Børne- og Ungdomscenter, hvor børnene på Skoven har været alene i mange timer.

“Lederen var alene institutionen, så han kunne ikke låse op, så børnene fra Skoven kunne få mad”, siger Malene.

En uhyrlig mere er, at:

Pædagog bagatelliserer

På et tidspunkt snitter den anbragte pige sig i armen. Og det får alle alarmklokker til at ringe hos hendes mor.

“Men en af pædagogerne sagde, at det ikke var noget at bekymre sig om. Min datter gjorde jo bare det samme, som hun havde set en anden gøre”, siger Malene, der helt klart blev mere og mere sikker på, at hendes datter var landet det helt forkerte sted.

Hun kan kun tage sig til hovedet, når uddannede pædagoger, der er ansat til at hjælpe, ikke reagerer på noget, der ligner et selvmordsforsøg. Især når de står med en pige, der er anbragt netop på grund af selvmordsforsøg.

Nu går det fint

“Den pige jeg hentede hjem fra Alssund Børne- og Ungdomscenter findes ikke mere. Nu har jeg en glad datter, der downloadpasser sin skole og har gode fritidsinteresser, så jeg ved, det var det helt rigtige at redde hende fra de mennesker, der skulle hjælpe hende”, siger Malene. Når hun får datterens journal fra Skoven, så vil hun og datteren læse den sammen og snakke om, hvad der er rigtigt og forkert i den.

“Og så skal det ophold bare glemmes”, siger Malene. Hvis hun havde kendt de faktiske forhold, så havde hun aldrig budt datteren de oplevelser.

“Jeg kan nogle gange føle, jeg ikke gjorde det rigtige”, siger hun.

Skoven godkendt på ny

Skoven på Alssund Børne- og Ungdomscenter har tidligere fået så barsk kritik fra Socialtilsynet, at stedet kom under skærpet tilsyn, mens der blev rettet op tingene. I december sidste år godkendte tilsynet stedet påny.

At alt er i den skønneste orden på Alssund Børne- og Ungdomscenter fremgår af en skrivelse, som Børne- og Uddannelsesforvaltningens direktør, Carsten Lund, har fremlagt for Byrådet.rådhus

En del af den kan du læse HER, hvor der også er anonyme udtalelser fra ansatte i forvaltningen.

Det politiske ansvar for Alssund Børne- og Ungdomscenter ligger hos udvalgsformand Erik Lorenzen fra Fælleslisten og Tage Petersen fra Venstre, som iøvrigt var udvalgsformand i sidste byrådsperiode. Hertil kommer udvalgsmedlemmerne Jens Peter Thomsen og Sven Jensen fra Venstre, Jesper Kock og Helge Larsen fra Socialdemokraterne samt Anders Brandt fra Enhedslisten.

Kan kommunen hjælpe udsatte børn?

“Ja, nogle gange spørger jeg mig selv, om kommunen i det hele taget er i stand til at hjælpe udsatte børn”, siger Sven Jensen. Og der er al mulig grund til at han stiller sig selv netop det spørgsmål.

Sven Jensen spørger sig selv, om kommunen overhovedet kan hjælpe udsatte børn.

Sven Jensen spørger sig selv, om kommunen overhovedet kan hjælpe udsatte børn.

“Når vi spørger ind til forholdene på Alssund Børne- og Ungdomscenter, så får vi at vide fra forvaltningen, at alt er i den skønneste orden. Men det er det jo ikke”, siger Sven Jensen. Han har flere gange opfordret udvalget til, at der bliver ryddet grundigt op i Børne- og Familieafdelingen.

“Det må da være indlysende for enhver, at det ikke er i sin skønneste orden, når børn køber hash lige ud for vinduerne på børneinstitutionen og ryger det så åbenlyst, at de ansatte ikke kan undgå at se det”, siger Sven Jensen.

“Lige så bekymrende er det, at svaret – på alle spørgsmål – fra de øverst ansvarlige altid er, at alt er i den skønneste orden”, siger han.

Sven Jensens plan er – endnu en gang – at spørge ind til forholdene på stedet og han venter at høre, at alt er i den skønneste orden. Og så kan han igen spørge sig selv, om Sønderborg Kommune er i stand til at hjælpe udsatte børn.

Første skridt til forandringer er betinget af, at mindst fire af de syv udvalgspolitikere beder om, at der ryddes op i Børn og Familie.

 

 

28. marts 2024 Samfund, Sønderborg

Rigtigt mange blev en del af Stop Madspild

28. marts 2024 Samfund

Torsdag stod adskillige mennesker i kø for at hente overskuds-madvarer i Frivillighedens Hus, hvor en gruppe på 18 frivillige stod klar til at dele ud og på den måde var både frivillige og modtagere en del af Stop Madspild, som også bakkes op af en række lokale dagligvarebutikker. “Vi har fået en masse madvarer, som […]

Læs mere...