Oplev Tjajkovskijs klaverkoncert nr. 1

25. januar 2022 Kultur

Det bliver en koncert med de helt store følelser, når Sønderjyllands Symfoniorkester spiller et enestående koncertprogram med musik af tre af de største russiske komponister: Musorgskij, Tjajkovskij og Borodin.

Klaversolist Emil Gryesten er aftenens store omdrejningspunkt i Tjajkovskijs klaverkoncert nr. 1 og dirigent Jonathan Bloxham står i spidsen af det helt store orkesterudtræk.

Koncerten finder sted på torsdag kl. 20.00 i Koncertsalen i Alsion, skriver symfoniorkestret.

Modest Musorgskij og Alexander Borodin, som begge var medlem af komponistgruppen De Fem, der alle ønskede at styrke det nationale, altså det russiske i musikken. Publikum skal høre Musorgskijs forspil til operaen Khovantchina, der foregår i Moskva i sidste halvdel af 1600-tallet under zar Peter den 1.

Artiklen fortsætter under annoncen

Musorgskij skrev selv teksten i 1872 og påbegyndte musikken året efter, men han nåede ikke at skrive den færdig inden sin død i 1881. Hans ven og russiske komponist Nikolaj RimskijKorsakov, der også var med i De Fem, instrumenterede værket færdigt til den version, som spilles denne aften

Koncerten rundes af med Alexander Borodins symfoni nr. 2 i h-mol. Alexander Borodin var både kemiker og komponist og blandt hans værker finder man den ufuldendte opera Fyrst Igor, der bl.a. indeholder de  berømte Polovetserdanse, og orkesterværket En centralasiatisk steppeskitse. Borodin komponerede sin 2. symfoni i årene 1869 til 1879, der blev til et sandt festfyrværkeri af farver og store følelser fra det  allerinderste af den russiske folkesjæl.

Artiklen fortsætter under annoncen

Fordi koncerten har over 500 deltagere, så sektionsopdeles publikum, hvor hver sektion har egen indgang, barer og toiletter. Der gælder desuden fortsat følgende restriktioner: Gyldigt corona-pas er adgangsgivende og man skal bære mundbind skal, indtil man sidder på sin plads i salen.

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
27. maj 2022 112, Sydals

Ild i varebil på Kegnæsvej

27. maj 2022 112

I dag, fredag, klokken cirka 13 blev der ringet 112 og Sydals Frivillige Brandværn kørte til Kegnæsvej, hvor der var ild i en varebil. “Branden fik de frivillige brandmænd hurtigt slukket og fordi der var risiko for, at føreren af bilen har fået røg, så tilkaldte vi en ambulance, så han kunne blive tjekket”, siger […]

Læs mere...