OSF Syd er de sygdomsramtes talerør hos kommunen

13. januar 2016 Sundeved

Det er langt fra alle de borgere, der oplever at være en syge-dagpengesag i Sønderborg Kommune, der får sat sig ind ijobcenter alle de regler, der styrer sagsbehandlingen. Og det sker ind imellem, at nogle har en idé om, de måske ikke får en korrekt behandling.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Nogle af dem kontakter Omsorgsgruppen for Sygdomsramte og Førtidspensionister, OSF Syd, og så hjælper vi”, siger Leif Beck Andersen til SønderborgNYT.

“Systemet kan virke uoverskueligt med alle de paragraffer og det kan virke håbløst, uforståeligt og nedbrydende for de personer, der føler sig mistænkeliggjort. Mange af socialforvaltningens afgørelser synes at være uforståelige og urimelige”, siger Leif Beck Andersen.

Samarbejde med kommunen

Når der er et menneske, der beder om hjælp fra Leif Beck Andersen, så skal vedkommende melde sig ind i OSF Syd og betale 500 kroner. Hertil kommer der en regning på de kilometer, som jeg kører, når jeg arbejder med deres sag”, siger Leif Beck Andersen. Kilometerpengene er statens takst.rådhus

Artiklen fortsætter under annoncen

“Når jeg skal hjælpe, så læser jeg alle papirer i sagen og vi laver en såkaldt partrepræsentantsaftale, hvor jeg får en fuldmagt til at tale på den sygdomsramtes vegne”, siger Leif Beck Andersen, der på en måde fungerer som en slags advokat for den, der skal have hjælp.

“I Sønderborg Kommune er der mange sager, der kører lige efter bogen og slutter tilfredsstillende. Men der også sager, hvor det slet ikke kører. Sager, hvor kommunen pludselig stopper sygedagpengene”, siger Leif Beck Andersen.

Artiklen fortsætter under annoncen

“De gange, hvor sagsbehandleren står fast på at have handlet korrekt, så har jeg taget en samtale med Jobcenterchef Anne Kirk. Som regel samlede jeg nogle sager sammen og gik dem igennem med hende. Nogle af sagerne fik hun ændret, så borgeren fik det, som vedkommende skulle have. Andre sager ville hun gerne have Ankestyrelsens afgørelse i, fordi de lå på grænsen”, siger Leif Beck Andersen.

“Det er meget sjældent den enkelte sagsbehandler, der bevidst laver fejl i sagerne. De allesammen er styret af nogle retningslinier, der kommer højere oppe fra”, siger Leif Beck Andersen og antyder, at kommunens forvaltninger kører præcis, som byrådets politikere vil have, de skal køre.

Artiklen fortsætter under annoncen

Regeringen gav bonus for løste sager

Lige nu er Claus Hjort Frederiksen Finansminister, men da han sidste gang var i regering var han pengeBeskæftigelsesminister og øverste politiske chef for jobcentrene.

“Jeg fik at vide, han havde indført en ordning, hvor kommunale sagsbehandlere fik en bonus, hver gang de fik ti borgere ud af sygedagpenge. Og det var ret tydeligt, at nogle sagsbehandlere gik efter den bonus op til sommerferien og julen”, siger Leif Beck Andersen. Han siger, at den bonusjagt har flere sagsbehandlere bekræftet. Men det kræver at de indrømmer det overfor Ankestyrelsen, hvis det skal kunne bevises.

Artiklen fortsætter under annoncen

Sager kører i ring

“Jeg har gennem de seneste syv år arbejdet med en sag, der handler om en ung mand, der blev kørt ned i et trafikuheld og kom meget alvorligt til skade. Efter ti uger på hospitalet blev han sendt hjem og fik selvfølgelig sygedagpenge”, siger Leif Beck Andersen.download

“Ved det første møde i kommunen kommer han trillende ind i kørestol og han er pakket ind i gips. Her får han at vide, han skal i jobtræning med det samme, selvom lægerne siger, han af hensyn til helingen skal holde sig i ro”, siger Leif Beck Andersen.

Resultatet blev et tre måneder langt forløb, hvor han blev kørt til Alsmic i Guderup hver eneste dag.

“Læger vurderer, han aldrig kommer i arbejde, men sagsbehandlerne i kommunen ser det anderledes. Nu er han begyndt i et ressourceforløb, der kan tage op til fem år. Og i den tid slipper kommunen for at betale pension til ham”, siger Leif Beck Andersen.

Imens han fortæller, viser han nogle af de mange sider, der er i den unge mands sag, hvor der er masser af lægefaglige papirer, der siger, at den nu 26 år gamle mand er uarbejdsdygtig og en række sider om, hvad kommunen vil gøre for at få ham i job.

Leif Beck Andersen mistænker, at kommuner tænker i økonomi, når de behandler sygedagpengesager.

“Det er ret tit Ankestyrelsen giver borgere medhold i klagesager og så kan man sagtens mistænke kommunen for at spekulere i at udskyde udgiften til pension for eksempel fra oktober og til det efterfølgende år, hvor der er nyt budget”, siger Leif Beck Andersen.

OSF Syd mangler frivillige

Hvis du har tid og lyst til at hjælpe de sygdomsramte mennesker, der føler, de kommer i klemme blandt kommunens sagsbehandlere, så skal du endelig ringe til Leif Beck Andersen på tlf. 3089 1647.by20

“Jeg bliver ikke ved ret meget længere og kommer der ikke nye frivillige, så lukker foreningen ned. Det betyder, der er en række borgere, der er på Herrens Mark”, siger Leif Beck Andersen.

Det er ikke alene sygdomsramte, der ikke altid føler, de får en korrekt behandling af kommunen. Det gælder også for nogle af de ledige, der er i kontakt med Jobcenter.

“Hvis der er nogle mennesker, der vil lave en forening, et såkaldt bisidderkorps, som kan hjælpe dagpengemodtagere og mennesker på kontanthjælp,så hjælper jeg dem gerne i gang”, siger Jørn Thrane fra Landsforeningen Ligeværd i Sønderborg. Du skal bare melde dig til Bisidderkorps på mail: joern-thrane@bbsyd.dk

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk