Planlægningen af Genforeningsjubilæet 2020 er i fuld gang

2. november 2017 REGIONALT Skrevet af: Ole Kæhler

Genforeningen i 1920 har skelsættende betydning for hele det danske samfund og for et bæredygtigt venskab til nabolandet Tyskland.

Derfor bliver det på festlig og synlig vis, når genforeningsjubilæet i 2020 markeres i hele landet med arrangementer blandt andet i København, Aarhus og Sønderjylland. Målet er at samle aktører på tværs af landet og opbygge et attraktivt, synligt og sammenhængende program, der både rummer traditionen og kan appellere til nye målgrupper.

Præsidiet for Markeringen af Genforeningsjubilæet vedtog på sit seneste møde et kommissorium, som netop har fokus på genforeningens betydning i samfundet. Og formanden, Aabenraa-borgmester Thomas Andresen, glæder sig over præsidiets opbakning til en ambitiøs fejring:

Artiklen fortsætter under annoncen

“Der er et helt særligt perspektiv i vores grænseland, og jeg er meget glad for, at et samlet præsidium bakker op omkring en fejring, der både er historisk forankret og nyskabende, og som kan få en bred, folkelig appel, siger han i en pressemeddelelse og fortsætter:

“Med afsæt i folkeafstemningerne fra 1920 har det dansk-tyske grænseland videreudviklet sig fra en omstridt kampplads til en dynamisk region, der kan bygge bro mellem begge lande. Det gør os til et aktiv for hele landet – og det er der al mulig grund til at markere.”

Artiklen fortsætter under annoncen

Selvom det i 2020 er 100 år siden genforeningen, så kan den historiske begivenhed stadig være højaktuel. Det mener projektleder Simon Faber:

“Historien om Genforeningen rammer nogle af de helt aktuelle europæiske udfordringer omkring eksempelvis Catalonien, Skotland og Krim og det principielle spørgsmål om nationalstaten som grundlæggende enhed. Men den fortæller også noget om, hvorfor Danmark overhovedet har en udkantsdiskussion. Og endelig rummer jubilæet masser af kulturelt, musikalsk og kunstnerisk stof, der kan gøre 2020 til en berigende oplevelse. Nu, hvor den grundlæggende strategi er på plads, ser jeg frem til at udvikle et attraktivt program sammen med mange forskellige aktører”, forklarer han.

Artiklen fortsætter under annoncen

Kommissoriet fastlægger også spillereglerne for det indbyrdes samspil mellem de involverede parter. Det drejer sig både om samspillet med den statslige styregruppe forankret i Kulturministeriet, Kongehuset og et konstruktivt samarbejde med den tyske side. Samtidig er der også et afgørende samarbejde med Region Syddanmark i markeringen af genforeningsjubilæet. Region Syddanmark har afsat tre millioner kroner til markeringen af jubilæet.

“Der har været en rigtig god dialog om, hvordan Region Syddanmark bedst kan bidrage til at løfte jubilæet i sammen med de deltagende kommuner og de øvrige institutioner og foreninger nord og syd for grænsen. Vi har en fælles interesse i at profilere det sydlige Danmark som et område, hvor historien er med til at styrke vores muligheder i dag”, siger regionsrådsformand, Stephanie Lose.

Artiklen fortsætter under annoncen

 

19. april 2024 Uddannelse, Sønderborg

Rektor kan ikke sige om der skæres ned på SDU i Sønderborg

19. april 2024 Uddannelse

Forligspartierne er enige om, at der i forhold til et gennemsnit af optaget mellem 2018 og 2022 fremadrettet skal beskæres otte procent i antallet af nye akademiske bachelorstuderende. På grund af den demografiske udvikling – og mindre ungdomsårgange – er procenttallet efterfølgende blevet opjusteret, så der på nationalt niveau skal optages ca. 10 procent færre […]

Læs mere...