Politikerne er glade for de valgte at være selvbudgetterende

Byrådet. Arkivfoto
Byrådet. Arkivfoto
18. april 2024 Politik Skrevet af: Ole Kæhler

I Venstre er vi glade for, at vi anbefalede og i budgetaftalen tog fælles ansvar for selvbudgettering fremfor statsgaranti som grundlag for kommunens budget i 2024. Prognosen viser lige nu en gevinst til Sønderborg Kommune på 22, 6 millioner kroner som følge af, at vi vedtog selvbudgettering.

Det sagde Venstres politiske ordfører, Ellen Trane Nørby, til SønderborgNYT efter onsdagens møde i Økonomiudvalget.

“Prognosen viser også, at kommunens budgetrammer havde været 88,5 millioner kroner mindre, hvis det havde været den statsgaranterede model vi havde valgt. Det ville i den grad have kunnet mærkes på serviceniveauet i kommunen. Det er dog ikke endelige tal, og det er understreges også af, at det forventede merprovenu tilbage i oktober 23 blev opgjort til cirka 74 millioner kroner og dermed mere en tre gange så meget”.

Artiklen fortsætter under annoncen

Borgmester Erik Lauritzen synes også, det var en god beslutning at vælge selvbudgettering.

“Normalt er det et lotterispil, men alle eksperter sagde, at det var det rigtige at gøre – og de havdre ret”, sagde borgmesteren.

“De løbende ændringer i tallene understreger også usikkerheden i modellen og de risici, der er knyttet til selvbudgettering. På den anden side viste forvaltningens beregninger i september 2023 – forud for budgetforhandlingerne – at kommunen såfremt vi havde valgt selvbudgettering i 2022 og 2023 ville have haft en skønnet merindtægt på henholdvis 154 og 168 millioner kroner. Så i 2022 og 2023 ville selvbudgettering i den grad have været en kæmpe gevinst for Sønderborg Kommune, hvor besparelserne i kommunen var betydelige”, sagde Ellen Trane Nørby.

Artiklen fortsætter under annoncen

“I Venstre ser frem til, at vi forud for årets budgetforhandlinger får en grundig politisk diskussion af fordele og risici ved selvbudgettering samt den relevante økonomiske sparring, så Byrådet i fællesskab kan træffe det budgetvalg, der økonomisk vil give bedst mening og flest muligheder for, at vi kan udvikle og vækste Sønderborg Kommune og investere i bedre rammer for vores skoler og børnehaver og løfte omsorgen for vores ældre medborgere”.

21. maj 2024 Kultur, Sønderborg

Skal Sønderborghus tages af salgslisten?

21. maj 2024 Kultur

I sommeren 2022 besluttede Byrådet at sætte en række kommunale bygninger til salg, så der kunne spares penge, men nu opfordrer forvaltningen til, at Byrådet tager to bygninger af salgslisten. Det drejer sig om Sønderborghus og også Riecks Arkæologiske Stensamling i Svenstrup. Forvaltningen har talt med bestyrelsen i Sønderborghus, der ikke ønsker at overtage bygningerne […]

Læs mere...