Lørdag eftermiddag havde en lille gruppe kunstnere, der blandt andet holder til i Kunstpunkt i Augustenborg sat en lille kulturdebat i scene på pladsen mellem det tidligere rådhus i Augustenborg og Kunstpunkt. Ligesom mange andre, så synes de, at der noget mere stille omkring kulturen nu end dengang vi kæmpede for at få titlen som europæisk kulturhovedstad.
– Der er en anden by, der har taget afsæt i Sønderborgs 2017-plan og den by skal være kulturhovedstad i 2018. Altså er vores 2017-plan vejen frem og det er jo herligt, at politikerne ikke skal genopfinde den dybe tallerken, siger Else Christensen Redzepovic , der var inviteret af kunstnerne. Hendes rolle lørdag var at få politikerne til at se, at det er den storslåede kultur, der skal til, hvis der skal skabes udvikling, vækst og arbejdspladser i kommunen. 2017-planen kan ifølge den tidligere tovholder på hele planen vende udviklingen, så den igen bliver positiv.
– Der bliver flere og flere ældre, unge flytter fra kommunen og der kommer ingen nye. Hvad vil i gøre, spørger Else Christensen Redzepovic politikerne. Hun ser nødig, at kommunen bliver ét stort alderdomshjem, hvor al politik handler om at skære ned.
Borgmesteren tror på 2017-planen
– Jeg er ikke det mindste i tvivl om, at 2017.planen er vejen til vækst. I Byrådet arbejder vi lige nu på en strategi og så må vi finde et flertal for 2017-planen, siger borgmester Aase Nyegaard. Borgmesteren har tidligere rejst rundt i Europa og fortalt om Sønderborgs kulturplan, så hun ved, at den kan trække gæster og kommende borgere til byen.
Vi skal ikke fejre 2. pladsen
– Vi fejrer vi blev nummer to i 1864 og nu skal vi så også gøre det til en slags sejr, at vi blev nummer to i Kulturhovedstadsprojektet. Men det bliver mere end svært, fordi der mangler investeringer, siger Peter Hansen. Han vil hellere støtte de kulturelle aktiviteter, der allerede er i kommunen, så de kan blive endnu bedre.
– Vi skal have kunst i øjenhøjde, som vi har haft denne sommer, hvor det har summet af aktiviteter i hele kommunen, siger Venstre-manden.
– Vi kan ikke bare lege, vi blev nummer ét.
Vi begynder forfra
– Målet med 2017 var udvikling og vækst og det er det stadig. Men efter vi tabte kampen blev alt det konkrete ukonkret. Vores naboer trak sig tilbage og nu venter de, at vi får foran og viser den vej, vi skal gå, siger Stephan Kleinschmidt, som er formand for Kultur og Erhvervsudvalget.
Stephan Kleinschmidt tror også fuldt og fast på 2017-planen som vejen til fremtiden. Men sådan ser hele Byrådet ikke på den længere.
Lidt a la AGK-håndbold
Erik Lauritzen ser 2017-planen på samme måde, som han ser på den tidligere håndboldklub AGK. Alt blev begge steder sat i scene, så det skulle føre til en førsteplads.
– Men da de stærke hold ikke fik en titel, så begyndte det at skille ad. De stærke spillere forsvandt og det gjorde en lang række af dem bag holdene også, siger Erik Lauritsen fra Socialdemokraterne.
– Vi skal forklare hele ideen forfra og kan så glæde os over, at det efter meget modstand er lykkes at finde et flertal for en Udviklings- og Vækstfond, der kan støtte projekter rundt omkring i kommunen, siger udvalgsformanden.
– Men kulturen er vigtig – også selvom der mangler lys i det fyrtårn, der hedder 2017. Og derfor synes jeg, at vi i januar må sætte os sammen i det nye Byråd og blive enige om, hvad vi vil med kultur i Sønderborg Kommune.
Tænk stort
– Hvis i vil bruge kulturen som løftestang, så skal i altså tænke stort, vise, at i har visioner, siger Else Christensen Redzepovic , der i dag farer rundt i Europa og fortæller om Sønderborgs 2017-plan. Et glimrende bevis på, at den i sig selv kan løfte byer ind i fremtiden.
– Selvfølgelig skal vi det. Men vi skal også forklare folk, at de nok ikke kommer i job de næste måneder og vi skal forklare borgerne, at de bliver nødt til at betale lidt mere i skat, så tingene hænger sammen, siger Erik Lauritzen. Men det med, at der alligevel ikke skal bruges mange på kultur er Stephan Kleinschmidt ikke enig med socialdemokraten om.
– Vi skal være visionære og tænke stort – og det er vores ansvar at finde ud af, hvilken vej vi vil, siger Stephan Kleinschmidt. Han er spændt på, om der kommer en kulturplan, der får byrådsmedlemmerne til at stå skulder ved skulder.
Ingen konklusion
Efter debatten var det ikke let at konkludere, om der skal satses stort på kulturen, så flere lokkes til at bo i kommunen eller om der skal satse på at holde liv i de hjul, der allerede snurrer og lade det være fint med det. Måske kommer der et vælgermøde, hvor der tages afsæt i 2017-planen og hvor erhvervslivet også deltager, så det bliver mere klart, om der skal satses på kulturen eller om der ikke skal.
– Sønderborg har masser af events, men der er brug for en samlet strategi, siger Else Christensen Redzepovic, som mener, at 2017-planen er den rigtige strategi, fordi den allerede er kendt i Europa – og faktisk bruges af andre byer nu.
I Augustenborg deltog omkring 25 kulturinteresserede.
Se billeder fra Augustenborg-debatten: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.437297899723896.1073741891.271358109651210&type=1