Programmet til fejringen af Genforeningen sættes i ny ramme

7. april 2020 Kultur Skrevet af: Ole Kæhler

I lyset af COVID-19 har Det Sønderjyske Præsidium i samråd med en række nøgleaktører besluttet at sætte en ny ramme for genforeningsjubilæet, så den officielle markering forlænges ind i efteråret og udvides med et kompakt sommerprogram i 2021. Udvidelsen betyder, at de mange institutionelle og frivillige aktører får tilbudt en ny ramme om deres arrangement, så de mange velforberedte aktiviteter i hele landet fortsat har mulighed for at blive realiseret inden for et samlet program.

Artiklen fortsætter under annoncen

Markeringen af 100-året for Genforeningen er i høj grad en folkelig begivenhed, hvor mennesker mødes til foredrag, sangarrangementer og folkefester. Men i en tid, hvor vi alle bliver bedt om at holde afstand til hinanden, har det folkelige og festlige møde trange kår. Vi håber fortsat, at enkelte dele af det flotte program kan realiseres frem mod sommeren i takt med en gradvis lempelse af myndighedernes retningslinjer. Men vi må også erkende, at rigtig mange aktører vil skulle aflyse eller udsætte deres arrangementer”, siger siger præsidieformand Thomas Andresen i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter under annoncen

“De har lagt masser af entusiasme i forberedelserne, og de første måneder af markeringen har vist, at danskerne i høj grad bakker op om jubilæet. Derfor har vi besluttet at udvide rammen for programmet, så aktørerne kan placere sig på et velegnet nyt tidspunkt i en koordineret kalender”,.

Sæsonforlængelsen betyder, at markeringen ikke slutter i juli, men fortsætter frem midt november 2020.

I maj og juni 2021 skal et kompakt program på cirka uger bygge op mod det afsluttende højdepunkt, den kongelige rundtur i Sønderjylland. Rundturen, der er inspireret af Kong Christian X´s besøg i Sønderjylland i juli 1920 og omfatter alle syv deltagende sønderjyske kommuner var planlagt til at finde sted 9.-12. juli i år i 100-årsdagene for Christian X’s besøg.

Artiklen fortsætter under annoncen

Præsidiets vurdering er imidlertid, at både de omfattende forberedelser og selve rundturen med adskillige store sammenkomster og folkefester fortjener fuldstændig tryghed for alle parter. Det er derfor aftalt med både hoffet og Kulturministeriet, at besøget i stedet gennemføres med den 15. juni 2021 – Genforenings- og Valdemarsdagen – som omdrejningspunkt.

“De syv deltagende kommuner og Region Syddanmark har forberedt et flot program, der viser meget forskellige sider af den sønderjyske historie fra Kongeåen i nordøst til Tøndermarsken i sydvest. Både de enkelte kommuner og flere store fonde har satset stort på at synliggøre områdets særlige kulturelle arv, og H.M. Dronningen har vist stor interesse for dette helt særlige besøg i sporene på hendes farfar. Jeg glæder mig derfor over, at vi har mulighed for at indfri dette højdepunkt næste sommer”, siger præsidieformand Thomas Andresen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Håber på forståelse

Fra Præsidiets side er det forhåbningen, at både offentlige og private tilskudsgivere vil støtte op om de nye rammer og udvise smidighed, når aktørerne må tilpasse eller udsætte deres aktivitet. Sekretariatet for Genforeningen 2020 har igennem de sidste uger været i dialog med mange aktører i hele landet.

“Foreninger, museer og kulturinstitutioner står med arrangementer, som er færdig planlagte, som man har lagt megen faglighed og hjerteblod i, og som man havde set meget frem til at fyre af. Samtidig med en klar accept af den nødvendige smittebegrænsning hører jeg et stort ønske om at kunne indfri oplevelserne på et senere tidspunkt”, fortæller sekretariatsleder Simon Faber.

Artiklen fortsætter under annoncen

Royal Run og Sigurd Barret

En af de begivenheder, der allerede nu har lagt sig fast på sensommeren er Royal Run, som er flyttet fra den 1. juni til den 6. september. Også koncert- og foredragsrækker, Sigurds turné, Museum Sønderjyllands genforeningsbus, forsamlingshusteater og kunstudstillinger har planer om at genoptage aktiviteterne og forlænge dem ind i efteråret.

I foråret 2021 skal både DGIs 2020-stafet løbes gennem alle syv kommuner, og det grænseoverskridende cykelløb “Grænzland” til København og Berlin gennemføres.

“Mange arrangører lægger vægt på at være del af en samlet ramme, også når deres aktivitet må udsættes. Flere har indledt dialogen med deres tilskudsgivere og har nu kig på enten sensommeren eller næste forår/ sommer. Vi satser derfor på, at vi kan lykkes med at omlægge programmet, så vi får to velfungerende forløb for den resterende del af markeringen”, siger Simon Faber

Også den store Sangerfest på Skamlingsbanken med korsangere fra alle dele af landet, der tager afsæt i en stor manifestation i 1919 rykker fra den 6. juni i år til – sandsynligvis – 30. maj 2021.

Fra markeringens åbning og frem til medio marts er der gennemført ca. 300 arrangementer landet over med stor tilslutning. Blandt andet blev optakten markeret i København omkring den 10. januar, og 100-året for afstemningsdagen i Sønderjylland / Nordschleswig 10. februar blev markeret både i København, Aarhus og med de traditionsrige afstemningsfester over hele Sønderjylland.

Lukkede grænsen på afstemningsdagen

En række arrangementer, der skulle markere 100-året for afstemningen i det nuværende Sydslesvig 14. marts, måtte til gengæld aflyses. Samme dag blev landegrænsen mellem Danmark og Tyskland lukket i indsatsen for at bremse coronavirus.

Ud af de mere end 1100 aktiviteter i det samlede program blev ca. 125 arrangementer frem mod påsken aflyst eller udsat. I den videre kalender frem mod juli er aktuelt ca. 300 aktiviteter meldt aflyst eller udsat, men flere aflysninger er på vej.

HUSK – Støt den lokale handel i en svær tid! 

 

 

 

19. marts 2024 Augustenborg, Frivillige

Øvelse: Bilbrand blev til industribrand

19. marts 2024 Augustenborg

Mandag aften var der øvelse på programmet for de frivillige brandmænd i Augustenborg-Bro Brandværn, som blev kaldt ud til: Bilbrand i det fri. Brandmændene sprang i brandbilerne og kørte til Industrivej i Augustenborg og på vejen ser de en anden frivillig brandmand, Klaus Iskov, som stod og vinkede. Ham kørte de hen til, men det […]

Læs mere...