ProjectZero-direktør Brian Seeberg: Vi skal forvente flere vindmøller på land og i vandet

22. juni 2022 Erhverv
Brian Seeberg. Foto: Ole Kæhler
Brian Seeberg. Foto: Ole Kæhler

Sønderborg er på vej til at blive C02-neutral i 2029 og det er en bunden opgave, som ligger hos os alle. Og det er ikke alene i Sønderborg, der skal skæres voldsomt ned på C02-udslippet, men i hele landet og også i resten af verden skal der også skæres kraftigt ned.

Siden 2007 har vi i Sønderborg haft ProjectZero til at vise vejen til ’Nullet’ og efter Peter Rathje har trukket sig fra direktørjobbet, så har Brian Seeberg taget over og han kalder sig en grøn forretningsmand, der arbejder for klimaet på en måde, så der kommer arbejdspladser og en forretning ud af det.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Sønderborg Kommune har mange grønne virksomheder, som har de teknologier, der skal til og de efterspørges nu alle steder”, siger Brian Seeberg, som er ingeniør i energi-teknik og tidligere har haft lederstillinger i COWI og også stået i spidsen for et forsyningsselskab.

Han fortæller videre, at han ser sig selv som en facilitator, der viser vejen til, at Sønderborg-området bliver CO2-neutralt, men siger også, at det er et fælles ansvar, vi når målet i 2029.

ProjectZero er nået langt på rejsen og de lavthængende frugter er plukket. Borgerne skiftede deres elpærer ud med led-lys og sparepærer. Det samme gjorde butikkerne og en række virksomheder. Adskillige har energirenoveret deres boliger og boligforeningerne er kommet med på vognen og har energirenoveret, så boligerne bliver billigere at drifte.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Og når vi alle sammen reducerer vores forbrug, så bliver det en mindre mængde grøn energi, der skal bruges – og det gør, at omstillingen bliver billigere”, siger Brian Seeberg til SønderborgNYT.

Når Sønderborg og resten af landet skal over på grøn strøm, så skal energien jo komme et sted fra.

”Og det gør, at vi skal leve med flere vindmøller i vandet og også på land. Vi skal også være indstillet på flere solcelleparker”.

Grøn omstilling af transporten er et af de næste indsatsområder for ProjectZero, og der kommer flere og flere elbiler på vejene, mere cyklisme, mere offentlig transport mv..

Artiklen fortsætter under annoncen

Krigen i Ukraine har fået priserne på især energi til at stige.

”Og den har gjort, at vi er der, hvor borgere og virksomheder for alvor efterspørger grønne løsninger, så vi kommer væk fra olie og naturgas.

”Naturgassen erstattes med fjernvarme  og oliefyr erstattes af jordvarme og varmepumper i de områder, hvor der endnu ikke er fjernvarme”, siger ProjectZero-direktøren.

Brian Seeberg runder af med at fortælle, at det er dejligt for os alle, at Sønderborg siden 2007 har arbejdet med og for den grønne omstilling, fordi det har gjort, at der er mange virksomheder, som er med på rejsen og leverer produkter, som hjælper os alle frem til ’Nullet’.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Og når der er mange arbejdspladser i den grønne omstilling, så vil det give flere tilflyttere og dermed også gøre Sønderborg til et endnu bedre sted at bo og leve”.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk