ProjectZero-direktør: Vi er mange der stadig venter utålmodigt

24. september 2020 Samfund
Peter Rathje efterlyser handling fra klima-og energiminister Dan Jørgensen
Peter Rathje efterlyser handling fra klima-og energiminister Dan Jørgensen

Stort set uden politisk bevågenhed måtte erhvervslivets klimapartnerskaber for seks måneder siden i al stilfærdighed aflevere deres rapporter, mens regeringen fokuserede på at få pandemien under en kontrol og der var tilsyneladende ikke politisk overskud til, at klima-og energiminister Dan Jørgensen og hans ministerkolleger offensivt tog fat på de ikke færre end 365 anbefalinger fra de 13 klimapartnerskaber – og satte sig for bordenden af klimaomstillingen.

Sådan indleder Peter Rathje, direktør for ProjectZero, et debatindlæg på det digitale nyhedsmedie Klimamonitor.

Artiklen fortsætter under annoncen

Peter Rathje skriver, at der her et halvt år efter er der mange, der stadig venter utålmodigt på, hvordan regeringen vil håndtere de branche-input, iagttagere har kaldt ’Danmarkshistoriens største klimabrainstorm’ og håber, at de mange anbefalinger ikke ender som 13 støvede rapporter på en topembedsmands kontor.

Senest har ledende erhvervs- og branchefolk fra klimapartnerskabet for byggeri og anlæg udtrykt frustration over, at regeringen end ikke har reageret på forslag, der var lige til at gå til. Eksempelvis et lovkrav om, at hver eneste ny bygning skal forsynes med et CO2-regnskab for hele dens levetid.

Artiklen fortsætter under annoncen

Peter Rathje mener, at der er allervigtigst at tjekke, hvor der er overlap mellem de mange anbefalinger, og hvor der kan opstå ekstra klimagevinster ved at krydsbefrugte tiltagene og at næste fase bør være at få en tværgående tænkning og afstemning op at stå.

Nogle klimapartnerskaber er af egen drift gået i gang med at samarbejde på tværs og foreslå overlappende løsninger. Eksempelvis gik direktørerne fra Landbrug & Fødevarer og Dansk Energi – to interesseorganisationer, der har leveret sekretariatsbistand til hvert sit klimapartnerskab – forleden ud med et fælles udspil til, hvordan regeringen kommer ud af det politiske dødvande med at få råd til at tage såkaldte lavbundsjorde ud af intensiv landbrugsdrift.

Artiklen fortsætter under annoncen

Et markant klimabidrag, men milliarddyrt og politisk op ad bakke, hvis det skal klares via finansloven i konkurrence med minimumsnormeringer i børneinstitutioner og en pension til Arne og andre nedslidte, skriver Peter Rathje og fortsætter:

Det lokale klima-aftryk i Sønderborg er markant på vej ned – langt mere end i det øvrige Danmark. Det kan vi dokumentere. Et langt stykke ad vejen skyldes det lokale ildsjæle, men først og fremmest handler det om organisering: Lige fra starten i 2007 blev ProjectZero-projektet etableret som et offentligt-privat partnerskab med bl.a. Danfoss, Sønderborg Kommune og forsyningsselskaberne, som sammen driver og faciliterer et forpligtende samarbejde.

Skrevet af: Redaktion redaktion@sonderborgnyt.dk
17. oktober 2021 Kultur, Sønderborg

Mark & Christoffer underholder til Alsingergildets 75 års jubilæum

17. oktober 2021 Kultur

Det alsiske dialektselskab Alsingergildet fylder 75 år i år. Jubilæet fejres med en koncert søndag den 7. november med pigekor og duoen Mark & Christoffer. Jubilæumskoncerten holdes på Sønderborg Teater og indledes med noget så sønderjysk som kaffebord. Det serveres i Sønderborgsalen på Hotel Sønderborg Strand. Ud over kaffebord og dobbeltkoncert får gæsterne også underholdning […]

Læs mere...