Rapport: Det er især kvinder mellem 16 og 24 år der mistrives

12. maj 2021 REGIONALT Skrevet af: Redaktion

Sociale medier, fester og fællesskaber er for mange forbundet med det gode ungdomsliv, men samtidig kan det også være en kilde til mistrivsel, viser en ny undersøgelse af den mentale trivsel blandt børn og unge i Syddanmark. Undersøgelsen er bestilt af regionsrådet, som ønsker at bruge den som afsæt til at forbedre den mentale trivsel hos unge syddanskere.

Når det drejer sig om den mentale trivsel hos unge, så står det ikke godt til – særligt ikke hos de unge kvinder. Undersøgelser viser, at 20-25 procent af de unge kvinder mellem 16 og 24 år trives dårligt mentalt og at tallet har været støt stigende de seneste år. Når det gælder de unge drenge, er tallet cirka 10 procent.

Artiklen fortsætter under annoncen

Men hvorfor er der så mange særligt unge kvinder, som ikke trives og hvad skal der til for at vende udviklingen? Det ville regionsrådet have undersøgt. Statens Institut for Folkesundhed har stået for opgaven og nu er rapporten ’Mental sundhed blandt børn og unge i Region Syddanmark’ klar til at blive offentliggjort.

”Det ligger regionsrådet meget på sinde at få stoppet den negative udvikling på området, for det kan have livslange konsekvenser for de unge, hvis de får en dårlig start på voksenlivet. Det har desværre vist sig ret svært at finde ud af, hvordan vi hjælper de unge bedst muligt. Derfor er det vigtigt, at vi nu er blevet klogere på, hvad der skal til for at styrke de unges mentale sundhed”, siger regionsrådsformand Stephanie Lose i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter under annoncen

Først og fremmest er konklusionen i undersøgelsen, at der ikke findes en entydig forklaring på udviklingen, da det er et meget komplekst område, hvor mange forskellige forhold spiller ind. Men som noget nyt har man fundet nogle karakteristika, som går igen hos mange af de unge med dårligt mentalt helbred.

De unge har for eksempel oftere et lavt selvværd og er i større risiko for at have søvnproblemer end andre unge, de oplever også oftere at væres stressede, ligesom de i højere grad oplever fysiske symptomer som hovedpine eller mavepine. Derudover pjækker de generelt mere and andre unge, er mere ensomme og har en mindre grad af fortrolighed med venner og forældre.

20. april 2024 Uddannelse, Sønderborg

LEGO blev trækplastret til Forskningens Døgn

20. april 2024 Uddannelse

Lørdag har SDU i Sønderborg åbnet dørene for Forskningens Døgn frem til klokken 13 – og det er en landsdækkende festival, hvor universiteter, forskningsinstitutioner og videnskabens virksomheder inviterer alle interesserede til at opleve, diskutere og få indblik i forskernes arbejde – og der var et spændende program på SDU i Alsion, hvor der blev appelleret […]

Læs mere...