Rapport: Tour de France blev en folkefest i Sønderborg Kommune

9. december 2022 Kultur

Evalueringen af den samlede Tour de France-start i Danmark er netop blevet offentliggjort. Rapporten viser, at det samlede tilskuertal langs ruten i Sønderborg Kommune den 3. juli var 97.517, samt at tour-turisterne brugte 63 millioner kroner i Sønderborg-området

Evalueringsrapporten af årets samlede tourstart i Danmark viser, at Sønderborg Kommune fik meget ud af deltagelsen i Tour de France som målby den 3. juli 2022. Evalueringsrapporten, der bygger på en række tal, målinger og analyser, viser, at 75 procent af danskerne er helt eller delvist enige, at Tour de France starten var en folkefest. Det skriver Sønderborg Kommune i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Nu har vi fået evalueringsrapporten med data og målinger, og den understøtter det indtryk, vi også selv havde den 3. juli og dagene efter: At Tour de France i Sønderborg Kommune blev den kæmpe gule folkefest, vi havde håbet på. Både i forhold til antallet af tilskuere, men også i forhold til at skabe en lokal stolthed, som har stor værdi. Sønderborg-området kom på landkortet, og Tour de France var et stærkt udstillingsvindue, og det var med til at promovere Sønderborg som en attraktiv kommune og turismedestination. Stoltheden og begejstringen har været meget stor, og vi ved nu, at vi kan løfte megaevents. Vi fik skabt en folkelig begivenhed, som også skaber værdi på den lange bane”, siger borgmester Erik Lauritzen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det samlede tilskuertal langs ruten i Sønderborg Kommune den 3. juli var 97.517. Flest tilskuere kom fra Sønderborg Kommune. Af de besøgende tilskuere kom 11 procent fra udlandet.

De besøgende var i området i gennemsnitligt tre timer og 32 minutter, hvilket vidner om stor lokal opbakning til aktiviteterne på ruten. Det var primært i de tre fanzoner i Gråsten, ved Dybbøl Banke, Sønderborg Ø samt målområdet, men også hos en lang række private tour-fester langs ruten.

En stor del af tour succesen den 3. juli skyldes et godt forarbejde i Sønderborg Kommune med flere end 130 Tour de France-relaterede aktiviteter i 100 dages programmet. Det mener 1. viceborgmester, Stephan Kleinschmidt.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Vi oplevede et stort engagement fra foreninger og virksomheder, der gerne ville tage del i aktiviteterne og være en del af Tour de France-festen, og i alt bidrog mere end 50 arrangører til optakten. Langt størstedelen af arrangementerne var båret af foreninger, kulturaktører og andre ildsjæle, der havde et ønske om at være med. Vi var meget glade for de mange, vidt forskellige aktiviteter, som satte Sønderborg på tour-landkortet og gav os en gul folkefest op til selve cykelløbet. Det gav lokal sammenhængskraft, noget af dna’en i Sønderborg Kommune, og gjorde også, at vi fik vist os frem for Danmark og udlandet inden selve cykelløbet”, siger han.

Artiklen fortsætter under annoncen

Visit Denmark har i forbindelse med evalueringsrapporten beregnet antallet af danske og udenlandske turister, der var på besøg på grund af Tour de France. Sønderborg-området havde i dagene omkring touren 53.000 dagsbesøgende tour-turister, som fordeler sig med 32.000 danske og 21.000 udenlandske dagsbesøgende turister. I forbindelse med deres besøg viser opgørelsen, at de brugte 63 millioner kroner i Sønderborg-området.

De mange turister glæder Kjeld Stærk, der er formand for Udvalget for Erhverv og Grøn Vækst.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Sønderborg havde den højeste procentdel af udenlandske endagsbesøgende turister hos alle start- og målbyer. Det viser, at vores satsning på Tour de France, men også den grundlæggende satsning på udenlandske turister i Sønderborg-området, slår igennem. Jeg glæder mig især over, at turisternes bedømmelse af Sønderborg er så god, som den er i evalueringsrapporten, hvor Sønderborg sammen med Nyborg ligger højest. For det viser, at egnen har meget at byde på og at vi kan levere oplevelser og service i meget høj standard”, siger han.

92 procent af turisterne i Sønderborg Kommune tilkendegiver, at Tour de France i høj eller meget høj grad levede op til deres forventninger. I alt var der 722.000 turister i de fem start- og målbyer, hvoraf halvdelen var i København, og de brugte samlet set 757 millioner kroner i forbindelse med Tour de France i Danmark.

Tour de France-starten i Danmark har medvirket til, at 16 procent af de adspurgte i Epinions analyse svarer, at begivenheden har øget sandsynligheden for, at de vil besøge Sønderborg. Det er en den største procentdel blandt alle start- og målbyer.

“Det er selvfølgelig svært på kort sigt at måle, om målsætningen om at skabe øget kendskab til Sønderborg Kommune er opfyldt. Men jeg tror, at det lykkedes os at fremstå som en attraktiv kommune med noget at byde på både før, under og efter touren. Det skal vi bygge videre på, for en stor lyst til at besøge os er et stærkt grundlag til at øge turismen i Sønderborg-området, som i øvrigt ser rigtig god ud i 2022. Samtidig kan bevidstheden også øge interessen for Sønderborg-området helt generelt, der på sigt – sammen med andre tiltag – kan betyde nye tilflyttere”, siger borgmester Erik Lauritzen.

Sønderborg Kommune forventer at overholde tour-budgettet, og kommunen aflægger regnskab for Tour de France i marts måned i forbindelse med regnskabsafslutningen i Grand Départ.

Skrevet af: Redaktion redaktion@sonderborgnyt.dk
28. januar 2023 Kultur, Sønderborg

SMUK havde Dorthe Gerlach med til Nytårskoncerten

28. januar 2023 Kultur

Fredag aften spillede Slesvigsk Musikkorps Nytårskoncert i Alsion og inden musikken begyndte, så var J. P. Rasmussen fra Hjemmeværnet på scenen og byde velkommen. Det skyldes, at Hærhjemmeværnet og Lions Sønderborg og Alssund er sammen om at arrangere koncerten. “SMUKs Nytårskoncerter kom til Sønderborg i 2003 og det skyldes en meget fremsynet chef på Sønderborg […]

Læs mere...