Regeringen gør det lettere at holde byråds- og udvalgsmøder her i Corona-tiden

24. marts 2020 COVID-19

Social- og indenrigsminister Astrid Krag har nu udstedt en bekendtgørelse, som sikrer, at kommuner og regioner altid kan ledes på en måde, hvor også regeringens og myndighedernes nyeste tiltag og anbefalinger til at forebygge eller inddæmme smitte med coronavirus overholdes.

Bekendtgørelsen giver mulighed for at fravige en række styrelsesretlige regler. Det vil være op til formanden for byråd, regionsråd eller udvalg at beslutte, hvordan det konkret skal ske.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Vi har allerede set, at den nuværende situation giver store udfordringer for nogle kommuner og regioner, når der skal holdes møder. Kommunerne og regionerne står for vigtige samfundsopgaver, ikke mindst i den aktuelle situation med coronasmitte. De skal også kunne træffe beslutninger under de nuværende ekstraordinære betingelser. Med bekendtgørelsen gør vi det muligt for dem at fortsætte arbejdet på en måde, hvor regler og anbefalinger om at forebygge og inddæmme smitte bliver fulgt”, siger social- og indenrigsminister Astrid Krag i en pressemeddelelse.

Med de nye midlertidige regler kan møder holdes som video- eller telefonmøder. Sønderborg Kommune har netop udstyret byrådsmedlemmer med headset og det er for at de kan være klar, når der skal holdes møder. Corona-situationen betyder, at møderne skal holdes via nettet.

Det bliver også om nødvendigt muligt at holde alle byråds- og regionsrådsmøder uden offentlighedens adgang. Hvis det kan lade sig gøre, skal man offentliggøre video eller lyd fra mødet, og beslutninger fra mødet skal ligesom normalt offentliggøres.

Nødstyre

Der åbnes derudover en særlig mulighed for med tilslutning fra kommunalbestyrelsen at indføre en slags nødstyre. Dog kun hvis det ikke er muligt på betryggende vis at gennemføre møderne over video eller telefon.

“I Sønderborg Kommune er der ikke taget stilling til, om et såkaldt nødstyre bliver aktuelt”, siger kommunaldirektør Tim Hansen til SønderborgNYT.

Ved nødstyre vil økonomiudvalget/forretningsudvalget overtage ledelsen af kommunen.

”Vi giver mulighed for, at man lokalt kan beslutte, hvordan det kommunale demokrati bedst fungerer i den nuværende situation. Det er vigtigt, at vi værner om det lokale demokrati samtidig med, at vi værner imod smittefaren. Derfor kræver beslutning om at indføre nødstyre efter bekendtgørelsen et flertal i kommunen eller regionen, og kun hvis det ikke på betryggende måde lader sig gøre at afholde møderne på anden vis. Baggrunden for at indføre nødstyre skal lægges åbent frem”, siger social- og indenrigsministeren.

Bekendtgørelsen ophæves den 1. juli.

HUSK – støt den lokale handel! 

INFORMATION OM COVID-19:

Læs og følg myndighedernes anvisninger på
www.coronasmitte.dk

Myndighedernes hotline telefon
70 20 02 33

Følg udviklingen i Sønderborg-området på
SønderborgNYTs Corona-kategori

Lad os stå sammen – hold afstand!

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk