Regeringen har meldt ud, at alle landets jobcentre skal nedlægges som led i en besparelse på tre milliarder kroner og i Sønderborg betyder det en besparelse på omkring 37-38 millioner kroner, hvis besparelsen skal deles ligeligt mellem landets kommuner.
SønderborgNYT har talt med Jan Prokopek Jensen, formand for Arbejdsmarkedsudvalget, om, hvad det betyder for Jobcenter Sønderborg, de borgere, der benytter det, samt de medarbejdere, der i dag er ansat.
Selvom regeringen har annonceret lukningen af jobcentrene i hele landet, mener Jan Prokopek Jensen, at der stadig er meget, der skal afklares:
“Vi kan umiddelbart tage det med ro i forbindelse med regeringens udmelding. Det er ikke rigtig forhandlet på plads endnu i Folketinget, så vi ved ikke, hvad der skal ske, udover at der skal spares tre milliarder kroner. Det svarer til 37-38 millioner kroner i Sønderborg, og nogle af disse penge er allerede sparet gennem eksisterende tiltag. Men vi står stadig over for en besparelse på omkring 35 millioner kroner, hvis de tre milliarder skal deles ligeligt mellem kommunerne”, siger Jan Prokopek Jensen til SønderborgNYT.
At nedlægge jobcentrene betyder ikke, at opgaverne forsvinder, og derfor mener formanden for Arbejdsmarkedsudvalget, at det er urealistisk, at der kan spares så mange penge.
“Forslaget fra regeringen er lidt bombastisk, for i bund og grund giver det ikke mening. De opgaver, der i dag løses af Jobcenter Sønderborg, skal jo stadig varetages. Vi har unge, der har svært ved at komme i uddannelse og job. Vi har handicappede, sygemeldte og gør en stor indsats for at forebygge langtidssygemeldinger. At nedlægge jobcentrene kan betyde, at navnet forsvinder, men indsatserne vil stadig være der”, siger Jan Prokopek Jensen.
Selvom han er kritisk over for lukningen, ser han dog en mulighed i, at kommunerne kan få mere frihed til at tilrettelægge indsatsen.
“Jeg skal ikke kunne afvise, at nogle ting fungerer for tungt i dag, blandt andet de mange bureaukratiske regler. Hvis kommunerne får mere frihed, kan vi måske i højere grad fokusere på den enkelte borger. Det ser jeg positivt på, men vi ved endnu ikke, om det bliver tilfældet”.
Et centralt spørgsmål er, om Sønderborg Kommune reelt kan spare 35-37 millioner kroner, når mange af de samme opgaver fortsat skal løses ude i kommunerne.
“Nej, det tror jeg faktisk ikke. Nogle af udgifterne vil blot blive flyttet til andre områder. Vi skal fortsat løfte de samme opgaver, så det bliver svært at realisere en så stor besparelse uden at gå på kompromis med serviceniveauet”, siger Jan Prokopek Jensen.
En mulighed er at sammentænke opgaver på tværs af områderne.
“For eksempel kunne vi sammentænke ungeområdet med Børne- og Uddannelsesudvalget samt Social-, Senior- og Handicapudvalget, men det er noget, der skal besluttes politisk. Det bliver en politisk drøftelse, og vi kan muligvis skære ned på noget bureaukrati og dermed reducere antallet af medarbejdere. Men mange af de indsatser, vi i dag laver i Jobcenter Sønderborg, koster penge. Hvis vi fortsat skal have projekter som ‘Unge på toppen’ og ‘Rejseholdet’, ja, så koster det – også i fremtiden, men måske i et andet forvaltningsområde end i dag”.
Fremtiden for Jobcenter Sønderborg er stadig uvis, men én ting er sikker: Opfølgning og hjælp til borgere i beskæftigelsesindsatsen vil fortsat være nødvendigt – uanset hvad det ender med at hedde, fastslår Jan Prokopek Jensen.
“Vi har jo frem til 2030, så det er om fem år, og vi vil i hele det kommende forløb tage et særligt hensyn til de borgere, vi har med at gøre. Selvfølgelig tager vi også et stort hensyn til de medarbejdere, der i dag er ansat i Jobcenter Sønderborg og da vi ikke umiddelbart har travlt, tænker jeg, at vi tager det stille og roligt. Jeg ser gerne, at de medarbejdere, vi skal af med, forlader stillingerne gennem naturlig afgang – blandt andet fordi en række medarbejdere skal på pension. Det er vigtigt at sikre tryghed både hos borgerne og hos medarbejderne – det ligger mig i hvert fald meget på sinde”, siger Jan Prokopek Jensen til SønderborgNYT.
For nylig blev der gennemført en brugerundersøgelse af Jobcenter Sønderborg, og den viser en stigende tilfredshed, særligt blandt de unge. Det ser Jan Prokopek Jensen som et resultat af en mere empatisk tilgang:
“Vi har satset meget på de unge, og det gør vi fortsat. Tilfredsheden blandt de unge er steget markant, og det er jeg faktisk – for at sige det pænt – meget glad for. Vi møder de unge med en mere empatisk tilgang og organiserer arbejdet i teams for at sikre, at de er på rette vej”.
Generelt er tilfredsheden med Jobcenter Sønderborg over landsgennemsnittet ifølge en tilfredshedsundersøgelse, som KL har gennemført blandt 35 jobcentre, herunder Jobcenter Sønderborg.
Resultaterne viser, at 65,3 % af borgerne er tilfredse eller meget tilfredse med deres forløb hos Jobcenter Sønderborg, hvilket er over gennemsnittet på 59,4 % blandt de 35 jobcentre i undersøgelsen.
Undersøgelsen viser også, at 68,4 % af borgerne oplever, at Jobcenter Sønderborg i høj eller meget høj grad tror på deres muligheder for at komme i job eller uddannelse.
Det ser Jan Prokopek Jensen som et stort skulderklap til medarbejderne, og hele Arbejdsmarkedsudvalget er meget tilfredse med resultatet.
“Så mon ikke der kommer en lille erkendtlighed til medarbejderne for den flotte indsats og de gode resultater, når vi nærmer os påsken”, slutter Jan Prokopek Jensen, formand for Arbejdsmarkedsudvalget.