Region Syddanmark: Der er flere veje til kvalificeret arbejdskraft

1. marts 2018 Erhverv Skrevet af: Ole Kæhler

Kampen om kvalificeret arbejdskraft får flere små og mellemstore virksomheder i Region Syddanmark til at tænke kreativt. Der investeres både i at opkvalificere nuværende medarbejdere og i at tage flere lærlinge ind, men en del vælger også at tilbyde bedre lønpakker og fleksible arbejdstider.

“Det er rigtig positivt, at halvdelen af virksomhederne opkvalificerer egne medarbejdere, men jeg tror, at der skal endnu mere til. Der har været meget fokus på at få de unge til at vælge erhvervsuddannelserne og de tekniske og naturvidenskabelige videregående uddannelser, som virksomhederne efterspørger”, siger Tage Petersen, formand for Udvalget for uddannelse og arbejdskraft.

Artiklen fortsætter under annoncen

Tage Petersen fra regionsrådet.

“Og det skal der fortsat være. Men på den korte bane er det ikke nok at uddanne flere unge. Det tager lang tid, inden de er færdiguddannede, og så længe kan virksomhederne ikke vente”, siger Tage Petersen til SønderborgNYT.

Manglen på arbejdskraft får stadigt flere syddanske virksomheder til at gå nye veje. Hvor virksomhederne efter finanskrisen i 2008 i nogen grad kunne vælge og vrage mellem hundredvis af kvalificerede ansøgere, så er billedet nu et helt andet.

Artiklen fortsætter under annoncen

Virksomhederne er meget opmærksomme på, hvordan den oplevede mangel på arbejdskraft kan håndteres. Mest populært er det at opkvalificere eksisterende medarbejdere, ansætte flere elever og lærlinge samt at efteruddanne nyansatte, skriver Region Syddanmark i en pressemeddelelse.

Hvad gør virksomhederne selv?

Virksomheder, der har problemstillingen med mangel på arbejdskraft tæt inde på livet, benytter sig markant mere af de forskellige værktøjer som investeringer i opkvalificeringer og flere samarbejder med andre virksomheder, og der rekrutteres i højere grad udenlandsk arbejdskraft.

Artiklen fortsætter under annoncen

For eksempel har 25 pct. af virksomhederne tilbudt mere fleksible arbejdstider, 15 pct. har tilbudt mere i lønningsposen, og ligeledes har 15 pct. givet nye medarbejdere mulighed for at arbejde hjemmefra.

16 pct. af virksomhederne har rekrutteret arbejdskraft uden for landets grænser for at dække behovet for kvalificeret arbejdskraft.

Det gør regionen

Region Syddanmark samarbejder med en lang række aktører inden for erhvervs-, uddannelses- og arbejdsmarkedsområdet for at imødekomme manglen på kvalificeret arbejdskraft.

Artiklen fortsætter under annoncen

Der er behov for at flere bliver faglærte, og derfor har Region Syddanmark blandt andet givet støtte til en række uddannelsesprojekter som skal øge folkeskoleelevernes interesse for erhvervsuddannelserne.

Derudover arbejder Region Syddanmark for øget efteruddannelse i regi af Syddansk Vækstforum, der har investeret i projekter, som skal øge medarbejdernes opkvalificering med udgangspunkt i virksomhedernes vækstbehov.

Endvidere har Region Syddanmark og Syddansk Vækstforum over en årrække støttet work-live-stay southern denmark, der arbejder for at tiltrække og fastholde kvalificeret arbejdskraft fra ind- og udland.

Artiklen fortsætter under annoncen

Endelig har Syddansk Vækstforum en særlig indsats for borgerne, der i dag er på kanten af arbejdsmarkedet, men som med den rigtige støtte og opkvalificering kan blive en del af arbejdsstyrken.

20. april 2024 Uddannelse, Sønderborg

LEGO blev trækplastret til Forskningens Døgn

20. april 2024 Uddannelse

Lørdag har SDU i Sønderborg åbnet dørene for Forskningens Døgn frem til klokken 13 – og det er en landsdækkende festival, hvor universiteter, forskningsinstitutioner og videnskabens virksomheder inviterer alle interesserede til at opleve, diskutere og få indblik i forskernes arbejde – og der var et spændende program på SDU i Alsion, hvor der blev appelleret […]

Læs mere...