Regionsrådsmedlem Jørn Lehmann er for decentral sygehusbehandling

24. oktober 2017 Politik

Regionsrådsmedlem Jørn Lehmann, Socialdemokratiet, skriver:

Jeg har stor forståelse for, at patienter fra det sydlige Sønderjylland ønsker strålebehandlingen i Flensborg genoptaget. Har man på egen krop oplevet, hvilken belastning det er dagligt at rejse fra det sydlige Sønderjylland til Odense og retur, forstår man til fulde centraliseringens negative konsekvenser.

2 procents effektiviseringskravet har været en alvorlig hindring for, at patienter kan behandles på det nærmeste sygehus.

Artiklen fortsætter under annoncen

Når først de store hospitaler har fået patienterne udredt, var det naturligt at fastholde patienterne på ”deres” sygehus, fordi det så var lettere at opfylde effektiviseringskravet.

Fremadrettet skal der arbejdes målrettet på, at så mange behandlingsforløb som overhovedet muligt foregår på det nærmeste hospital. Det kræver øget fokus på teknologiske løsninger, således at man hurtigt og let kan komme i kontakt med lægefaglig ekspertise på f.eks. OUH, bestemt ikke en umulig opgave. Når man fra Houston kan styre en bil på månen, kan man vel også fra Odense styre en strålekanon i Sønderjylland.

På sigt bør der placeres en strålekanon i Aabenraa eller Sønderborg, hvor man allerede i dag har en velfungerende kræftbehandling. Indtil da bør vi genovervej beslutningen om at sende patienter til behandling i Flensborg.

En åbning fra tysk side til at lægge sygehusopgaver i Region Syddanmark, vil afgjort hjælpe på situationen.

Jeg håber, der kan findes en løsning hurtigst muligt og senest i forbindelse med budget 2019.

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk