Rensningen af Ulkebøldam er i gang

18. august 2021 Samfund

Oprensningen af Ulkebøldam er gået i gang, og det sker ved, at Sønderborg Forsyning begynder at pumpe det forurenede vand til renseanlægget i Sønderborg. Sønderborg Kommune fik fredag den 13. august 2021 svar på testresultaterne fra forureningen i Ulkebøldam, og analyserne viser, at forureningen af Ulkebøldam blandt andet består af olier og forskellige metalforbindelser som barium, jern, titanium og zink. Metallerne bruges bl.a. som farve.

“Vi er stadig i en akutfase, da vandstanden fortsat er meget høj i Ulkebøldam. Men fordi vi nu ved, hvad vi skal rense for, kan vi gå i gang med at pumpe det forurenede vand fra dammen til renseanlægget i Sønderborg. Det har vi drøftet med en ekstern rådgiver og ud fra de alle de forhold, der er belyst, så er vi nået frem til at, at det er den bedste løsning lige nu”, fortæller Stinne Stokkebo fra Sønderborg Forsyning i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det sker ved, at Sønderborg Forsyning stille og roligt begynder at pumpe vandet fra Ulkebøldam til renseanlægget. Bakterierne på renseanlægget vil omsætte olierne, og størstedelen af metallerne vil blive fanget i slammet på renseanlægget.

I første omgang vil man køre renseprocessen i et par dage og der vil under hele processen blive holdt meget nøje med udledningen, så der ikke udledes mere end tilladt. Det er især værdierne for zink, man er opmærksom på, fordi zink ikke bundfældes så let som de øvrige metaller. Det samme er tilfældet med en eventuel farvning af det rensede vand, da der er farvepigmenter i forureningen, som ikke er skadelige, men som måske ikke kan fjernes fuldstændigt på renseanlægget.

Artiklen fortsætter under annoncen

Ud over at pumpe vand til renseanlægget, så er der også andet arbejde i gang for at sænke vandstanden i Ulkebøldam. Det sker ved at pumpe vand ud af dammen og over i tre store rør/tekstilpølser, der ligger på jorden. Vandstanden sænkes for at aflaste dæmningen ved Ulkebøldam, der ikke er lavet til at have et så højt vandniveau, som den har haft de seneste 14 dages tid.

Skrevet af: Redaktion redaktion@sonderborgnyt.dk
29. september 2021 Kultur, Broager

Broager-pige – der studerer musik – udgiver sin tredje single

29. september 2021 Kultur

Anne Sofie Wraae tog sine første musikalske skridt i Broager Kirkes kor og senere var hun med i pigekorets juniorkor. Og som hun selv siger, så har oplevelserne og lærdommen hun fik der, skabt grobunden for den karriere som soloartist, som hun følger nu. Ved siden af sit virke som artist studerer Anne-Sofie musikvidenskab på […]

Læs mere...

RESERVER PLADS NU PÅ TLF. 30 89 15 49