Sådan markeres Dybbøl-dagen

Det store flag hejses 18. april. Arkivfoto: Ole Kæhler
Det store flag hejses 18. april. Arkivfoto: Ole Kæhler
20. marts 2024 Kultur Skrevet af: Ole Kæhler

Arrangørerne af den traditionsrige mindehøjtidelighed på Dybbøldagen den 18. april har i år valgt at markere 160-års dagen med respekt for traditionerne, men samtidigt fortsættes konceptet fra sidste år med et eftermiddagsprogram i stedet for et aftenprogram. Årets tema er ’Grænseland og Mindretal’. I anledning af jubilæet deltager den tyske ambassadør i Danmark, prof. dr. Pascal Hector, som både taler og lægger en krans.

Programmet den 18. april gennemføres om formiddagen næsten som sædvanligt. Der er flaghejsning kl. 08.00 ved Dybbøl Mølle, og kl. 10.00 lægges der kranse og buketter ved Fællesgravene på Dybbøl Banke med deltagelse af æreskommandoer og æresgæster fra både Danmark og Tyskland samt de to mindretal.

Artiklen fortsætter under annoncen

Med det valgte fokus på mindretallene deltager der i år – ud over eleverne fra idrætshøjskolen og Det Blå Gymnasium – desuden elever og nogle lærere fra Deutsches Gymnasium i Aabenraa samt fra de to danske gymnasier, Duborg-Skolen i Flensborg og A.P. Møller Skolen i Slesvig. Mindehøjtideligheden ved Fællesgravene slutter med en kort andagt ved præsten fra det danske mindretals kirke i Valsbøl, Ulla Skou.

Fra kl. 12.30 til 14.30 er der et arrangement i Frihedshallen ved Idrætshøjskolen med deltagelse af både de nævnte skoleelever og de inviterede gæster fra både flertallene og mindretallene. Anders Køpke Christensen, som er kendt fra TV-Syd, og Simone Mischke, som er kendt fra NDR, vil være konferencier og lede slagets gang på både dansk og tysk, så de mange tysk-sprogede også kan deltage. Det hele krydres med musik fra Slesvigske Musikkorps og med fællessange.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det er arrangørernes mål at øge kendskabet til mindretallenes forhold i fortiden og i nutiden. Det vil ske dels ved vidnesbyrd fra begge sider og dels ved en styret samtalesalon mellem generationer og interesser.

Vi vil i mødet mellem gammel og ung, mellem tysk og dansk, historisk interesseret og alm. vidende, skabe rum for fortællinger, erfaringer, følelser og tanker om at leve i et grænseland og et mindretal, skriver Kontaktudvalget.

Alle er velkomne til alle dele af arrangementet. Deltagelse i Frihedshallen kræver tilmelding via Idrætshøjskolens hjemmeside.

Artiklen fortsætter under annoncen

Der vil være åbent for tilmeldinger fra den 20. marts til den 15. april.

 

17. april 2024 Erhverv, Sønderborg

Erhvervslivet fik indblik i lufthavnens fremtid

17. april 2024 Erhverv

Tirsdag eftermiddag var 80 personer fra 45 lokale virksomheder samlet på Hotel Alsik for at høre om Sønderborg Lufthavn, som netop har fået lavet en analyse af erhvervslivets ønsker til lufthavnen. “Udviklingen af Sønderborg Lufthavn er en vision for Sønderborg Kommune og Bitten & Mads Clausens Fond”, sagde Lars Tveen, som er direktør i fonden. […]

Læs mere...