Scandinavian Star – kom tæt på Nordens største uopklarede mordbrand

13. september 2022 Kultur

Den 21. september klokken 19 er der et foredrag på Knøs Gård, hvor du kommer tæt på branden på Scandinavian Star.

Det skriver AOF i en pressemeddelelse.

Gennem de seneste 30 år er mordbranden på Scandinavian Star, der kostede 158 mennesker livet, med mellemrum dukket op i den offentlige debat. For hvem satte ild til skibet, hvem var rederen, var der mafia involveret, hvordan var sikkerheden?

Var det en dansk chauffør, der startede branden, hvordan kunne prisen for skibet og forsikringssummen fordobles på 18 minutter og hvem fik forsikringen?

Artiklen fortsætter under annoncen

Spørgsmålene er mange og fra faglig side har spørgsmålet særligt lydt, hvordan kunne en 20 år gammel skib under Bahamas flag sættes i fart på ruten Frederikshavn – Oslo uden det blev synet og fik udstedt fartstilladelse af Søfartsstyrelsen? Hvad vidste Søfartsstyrelsen overhovedet, og glemte de det bagefter? Hvem havde ansvaret for godkendelsen, var det Danmark/Norge eller Bahamas?

Har svarene og sandheden været undertrykt for at dække over et myndighedssvigt og har politikerne hidtil vendt det blinde øje til?

Artiklen fortsætter under annoncen

Det taler nok sit eget sprog at erhvervsminister Simon Kollerup og daværende justitsminister Nick Hækkerup med enstemmig tilslutning fra alle Folketingets partier sidste år satte gang i to undersøgelse af sagen. En om Søfartsstyrelsens rolle og en om pengesporet. I den forbindelse lavede Henrik Berlau, med hjælp fra 3F Transportgruppe, en kritik af Søfartsstyrelsen rolle i forbindelse med indsættelsen.

Henrik Berlau har, som tidligere formand for Sømandsforbundet, været tæt på hele sagen, og på utallige opfordringer er han nu gået med til at fortælle sin historie.

Artiklen fortsætter under annoncen

DR sendte i 2020 dokumentarudsendelsen Scandinavian Star i seks afsnit, der havde over halv million seere til hvert afsnit.

Tilmelding er nødvendig på tlf  70 20 23 77.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
7. oktober 2022 Kultur, Sønderborg

Historisk Festival kredser om hertugerne

7. oktober 2022 Kultur

Sønderborg Slot danner i efterårsferien rammen om en helt særlig tidsrejse, når vi tirsdag den 18. oktober 2022 inviterer alle til en historisk festival i hertugens fodspor, skriver slottets ledelse. I centrum for dagen står både Sønderborg Slots forhenværende slotsherre hertug Hans den Yngre, hertug af Slesvig-Holsten-Sønderborg samt hans 23 børn og Louise Auguste, hertuginde […]

Læs mere...