SDU: Han er kvik, virkelig kvik – og netop flyttet hjem til Als

2. november 2017 Erhverv

Efter 17 år ved DTU Vindenergi på Risø vender Morten Hartvig Hansen tilbage til Als. Ikke blot hans nye arbejdsgiver, SDU Sønderborg, men også industrien er begejstret over ansættelsen af professoren, som er én af landets fremmeste specialister i vindenergi.

Han er kvik, virkelig kvik!

Sådan lyder den umiddelbare karakteristik af Morten Hartvig Hansen. Og citatet stammer fra Peter Lindholst, som er vicepræsident for Concept Development ved Vestas.

Artiklen fortsætter under annoncen

Lindholst er fuld er lovord for Morten Hartvig Hansen, men det vender vi tilbage til senere i denne artikel. Først skal vi have formelt præsenteret hovedpersonen selv.

Morten Hartvig Hansen bærer den kringlede engelske titel Professor i Aero-Servo-Elasticity, hvilket groft forsimplet dækker over, at han er specialist i dynamik og styring af vindmøller. Hans forskning har altid været tæt knyttet til industriens behov og han har også selv arbejdet halvandet år som udviklingsingeniør i vindmølleindustrien. Morten Hartvig Hansen er gift og har tre børn, og når han ikke forsker i vindmøller og vindenergi, bruger han fritiden på sin familie og kunstflyvning i lufthavet.

Familien og udfordringen trak

Morten Hartvig Hansen er født og opvokset på Als. Han er uddannet på DTU og Berkeley, og efter 27 år på Sjælland, heraf 17 år ved DTU Vindenergi på Risø, vender han nu hjem til hjemøen, hvor han er blevet ansat ved Mads Clausen Instituttet på SDU Sønderborg.

“Min kone er tysker og jeg kommer selv herfra, så selvfølgelig ligger der en del familiære overvejelser til grund for beslutningen om at flytte hjem til Sønderborg. Samtidig var der imidlertid tale om en spændende udfordring, som jeg simpelthen ikke kunne sige nej til”, siger Morten Hartvig Hansen i en pressemeddelelse.

Vind-professoren understreger, at Mads Clausen Instituttet på SDU Sønderborg huser rigtig, rigtig mange gode folk og kloge hoveder, og nu er det så op til ham at byde ind med sin ekspertise inden for vindenergi, således at et tæt samarbejde mellem industrien og Mads Clausen Instituttet kan opbygges inden for feltet.

“Industrien hungrer efter vindmøllekontrol-ingeniører”, understreger han.

Ved ALT om vindmøller

Og han bakkes op af vicepræsident for Concept Development ved Vestas, Peter Lindholst.

“Morten Hartvig Hansen bliver et meget stærkt aktiv for SDU Sønderborg. Uden at underkende andre forskere, så er han virkelig en kapacitet inden for sit felt”.

Peter Lindholst fortæller, at Morten Hartvig Hansens force er, at han forstår alle dele og al teori i forbindelse med en vindmølle. Lindholst finder det i øvrigt positivt, at SDU Sønderborg nu også begynder at sætte fokus på vindenergi.

“Vi er på Vestas meget tilfredse med, at andre universiteter bliver dygtige inden for vindenergi. Jeg er sikker på, at ansættelsen af Morten Hartvig Hansen vil styrke vort samarbejde med SDU, så vi sammen kan overvinde de udfordringer, vi står over for i forbindelse med bæredygtig energi”.

Skal forske og undervise

Selvom Morten Hartvig Hansens første og fornemmeste opgave bliver at forske i vindenergi sammen med kollegaerne, så kommer de studerende på SDU Sønderborg også til at nyde godt af hans ansættelse.

“At vi leverer master- og bachelorstuderende inden for mekatronik synes jeg er enormt interessant set fra et vindperspektiv. En vindmølle er et mekatronisk system, som skal styres, og er der noget industrien skriger på, så er det, som tidligere nævnt, folk, der ligger inde med den her helt vitale systemforståelse, som en mekatronikingeniør er i besiddelse af”.

Da en mekatronikingeniør forstår både den mekaniske og den elektriske del af en vindmølle, synes Morten Hartvig Hansen, at det er oplagt, at man drejer nogle master-projekter i retning af vindenergi og samtidig får etableret et samarbejde med lokale virksomheder i den forbindelse.

Leder for Mads Clausen Instituttet på SDU Sønderborg, Horst-Günter Rubahn, er i sagens natur også stolt over, at det er lykkedes at tiltrække en kapacitet som professor Morten Hartvig Hansen.

Morten Hartvig Hansen er et perfekt match ikke kun til vores uddannelser og forskning inden for mekatronik, men også i forbindelse med mikroteknologi og innovation. Samtidig er han en kapacitet, som vi kan trække veksler på i forbindelse med det nystartede Center for Industriel Elektronik, siger han. Horst-Günter Rubahn fortæller videre, at det ikke kun er inden for vindenergi, at Morten Hartvig Hansen udmærker sig.

“Han har en meget bred og dyb viden om mekatronik, så det bliver ikke kun virksomheder inden for vindenergi, som kommer til at drage nytte af hans viden og erfaring. Også de omkringliggende, lokale virksomheder kan få glæde af hans ekspertise inden for dynamik af mekatroniske systemer”.

Morten Hartvig Hansen tiltrådte sin stilling på Mads Clausen Instituttet onsdag den 1. november.

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk