SDU i Alsion er med i kampen mod Corona-virussen

23. april 2020 Samfund Skrevet af: Ole Kæhler

Verden har kun kendt til COVID-19 i godt fem måneder, men allerede nu er der allerede publiceret tusindvis af videnskabelige artikler om virussen, ifølge PubMed, som er en database over sundhedsvidenskabelige publikationer.

Også forskere på SDU Sønderborg undersøger, hvad de kan byde ind med.

”Det er naturligvis en god ting, at det går hurtigt. Vi står i en situation, hvor sundhedsmyndigheder verdens over har brug for den nyeste viden”, siger leder af Mads Clausen Instituttet, professor Horst-Günter Rubahn.

Artiklen fortsætter under annoncen

Han understreger dog, at på trods af den øgede hastighed, så er det vigtigt, at der ikke bliver slækket på de almindelige videnskabelige standarder.

Nano-mundbind og lyntests

Klodens forskere kigger over en bred vifte af emner; lige fra virussens opbygning, hvordan den spreder sig, medicin, karantæne-tiltag og den psykologiske effekt udbruddet har.

”På SDU Sønderborg har vi naturligvis også kigget på, hvad vor forskning kan bruges til i denne sammenhæng. F.eks. har professor mso, Yogendra Mishra, forsket i nogle såkaldte nano-tetrapods, som belagt med zinkoxid har virale bindingsevner og derfor kan fungere som avanceret virusbeskyttelse i ansigtsmasker.

Artiklen fortsætter under annoncen

En sådan ansigtsmaske vil være billig, simpel og hurtig at fremstille i stor skala”.

Professor Horst-Günter Rubahn fortæller også om et andet eksempel, hvor allerede eksisterende forskning kan anvendes i kampen mod corona:

”Lektor Roana Melina de Oliveira Hansen er forskningsleder på et projekt, der udvikler en sensor, som øjeblikket kan opdage ikke blot forurening, men også virus i vand. Selvom det ville have lange udsigter, så ville teknologien principielt også kunne anvendes på COVID 19″.

Artiklen fortsætter under annoncen

De studerende støtter også op

Tre studerende fra SDU Sønderborg begyndte i sidste måned at 3D-printe visirer til dansk sundhedspersonale. Konceptet bredte om sig på tværs af Danmark, hvilket resulterede i, at DK Makers mod Corona blev etableret, hvor langt over tusind frivillige danskere fremstillede visirer på deres 3D-printere til gavn for sygeplejersker, læger, hjemmehjælpere og andre, der skal skærme sig mod coronavirussen.

”Vi var på et tidspunkt oppe på at producere 5.000 om dagen på landsplan, mens vi tre i Sønderborg har fremstillet 463 i alt,” fortæller Jacob Lykke Lyngbo Caspers. Selv har han nu indstillet produktionen, da virksomheder nu har taget over. Han sidder dog stadig med i udviklingsgruppen for DK Makers mod Corona.

Artiklen fortsætter under annoncen

”En reklamevirksomhed i Nordjylland har nu omstillet produktionen, så den i stedet for at trykke reklamer nu printer 25.000 visirer om dagen.

Her hverken kan eller skal vi være med. Vi skal jo ikke tage levebrødet fra en omstillingsparat virksomhed. Men jeg synes, at det viser, hvad 3D-printere kan. Det tog os tre minutter at omstille vore 3D-printere, hvorimod en virksomhed skal bruge tre uger på at omstille produktionen”, siger Jacob Lykke Lyngbo Caspers.

HUSK – Støt den lokale handel i en svær tid! 

29. marts 2024 Sønderborg, Frivillige

Aabenraa Selvhjælp vil hjælpe seksuelt krænkede i Sønderborg

29. marts 2024 Sønderborg

Voksne med senfølger efter seksuel krænkelse i barndommen kæmper med psykiske og/eller fysiske følgereaktioner. De hyppigst forekommende er PTSD, angst, lavt selvværd, tvangsforestillinger, problemer med krop og seksualitet, selvskadende, suicidal eller seksualiseret adfærd, spiseforstyrrelser og stofmisbrug. Ventetiden for at komme i behandling er over to år. Det betyder, at borgerne ikke få hjælp hurtig. Vi […]

Læs mere...