SDU: Kolesterolsænkende medicin forlænger livet – nogle få dage

4. oktober 2015 REGIONALT

Omkring 600.000 danskere spiser hver dag medicin mod for højt kolesterol i blodet. Men ifølge ny forskning fra Syddansk Universitet er den livsforlængende effekt af medicinen beskeden.

I gennemsnit udskydes døden kun med få dage efter flere års behandling, viser resultaterne fra Forskningsenheden for Klinisk Farmakologi, ifølge TV2 Nyhederne.

Kolesterolsænkende medicin forlænger livet - med nogle få dage.

Kolesterolsænkende medicin forlænger livet – med nogle få dage.

Artiklen fortsætter under annoncen

Stik imod forventningerne kan den livsforlængende gevinst måles i  dage og ikke i hverken uger, måneder eller år.

Lederen af gruppen bag undersøgelsen, Jesper Hallas fra Klinisk Farmakologi, SDU og Odense Universitets Hospital peger dog på, at forskerne kun har haft mulighed for at se på effekten over fire-fem år. Overlevelsesgevinsten ventes at være større, hvis man fortsætter i en længere periode.

Af samme grund anbefaler Jesper Hallas også fortsat at tage kolesterolsænkende midler, hvis man har haft en blodprop eller har meget højt kolesteroltal.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Pillerne er billige, de har sjældent alvorlige bivirkninger, og der er ikke tvivl om, at der er en gevinst i forhold til risikoen for at få en ny blodprop”.

Vigtigt for patienter med bivirkninger

Til gengæld mener forskerne, at de nye resultater er relevante i forhold til bivirkninger.region3

“Man kan med fordel bruge vores resultater til de patienter, der har forfærdelige bivirkninger af medicinen i form af muskelsmerter eller muskelsvækkelse. Og som i dag får den besked af deres læge at holde ud, fordi det er livsvigtigt, at de tager medicinen”.

“Her er det relevant, at de overvejer om daglige smerter og gener er det værd til gengæld for en livsforlængelse på nogle dage”, siger Jesper Pallas.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
9. maj 2021 GF2020, Kultur, Sønderborg

Genforenings depeche kommer til Nordborg og Sønderborg

9. maj 2021 GF2020

Søndag formiddag blev en depeche sendt afsted fra Aabenraa og den næste måned, skal depechen rundt til forskellige byer i hånden på løbere fra 25 sønderjyske foreninger og løbeklubber. Tirsdag eftermiddag kommer depechen til Nordborg og fredag eftermiddag kommer den til Sønderborg og arrangementet er en del af fejringen af Genforeningen og det er DGI […]

Læs mere...