SDU: The Matrix 4.0 vil revolutionere produktionslinjer

29. september 2021 Erhverv

The Matrix ramte biograflærredet for lidt over 20 år siden og dengang revolutionerede filmen Hollywood for altid. Filmen satte nye standarder for special effects, action-stunts og formåede på spektakulær vis at forene filosofi og action.

Ph.d.-studerende ved SDU, Christian Petersson Nielsen, vil på samme måde give industrien en rød pille og omlægge lineær produktion til en såkaldt matrixproduktion.

“Populært sagt, så taler man normalt om ’low volume, high mix’ eller ’high mix, low volume’, når det kommer til produktion. Målet med matrix-produktion er producere flest mulige varianter på kortest mulig tid; siger Christian Petersson Nielsen i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter under annoncen

SDUs svar på Keanu Reevese, Christian Petersson Nielsen, har i sit ph.d.-projekt bygget en konfigurerbar konstruktionscelle, hvor robot og menneske arbejder tæt sammen. I den sammenhæng er nøgleordet: Konfigurerbar.
“Du kan skifte værktøj ud og ændre processerne. På den måde kan du producere forskellige produkter i den samme celle, alt afhængigt af hvilke værktøjer du har i”, fortæller Christian Petersson Nielsen.

Den samme celle kan duplikeres ud til et helt produktionsapparat, så du f.eks. har 3×3 eller 4×4 stående alt efter behov. Hver enkelt celle kører uafhængigt af hinanden. Så du kan f.eks. konfigurere de første tre celler til at lave to processer. De andre celler kan lave andre processer.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Hvis du f.eks. producerer reservedele til biler, så kan tre af cellerne producere venstre forlygter. Hvis du så pludselig får en stor ordre på højre forlygter, så kan du konfigurere disse, så du pludselig kan producere dobbelt så mange – eller tre gange så mange”.

“At kunne opskalere sin produktion i forbindelse med en stor ordre – uden, at det koster spidsen af et matrix-rumskib – er naturligvis attraktivt. Men det er mindst lige så attraktivt, at du kan nedskalere et produktionsapparat, som er sat til at fremstille ét bestemt produkt”, siger Christian Petersson Nielsen.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Lad os sige, at din konkurrent har lavet en billigere og bedre løsning, hvorfor alle dine ordrer er forsvundet. Nu står du med en kæmpe investering, som laver ingenting. Det er voldsomt dyrt at lave en traditionel produktionslinje, men med en produktionscelle som denne, så kan du konfigurere den til at lave et andet produkt. Det er humlen ved det hele”.

I Matrix-filmene er robot og menneske indædte fjender. I filmen et det robotten, der hersker, men i Christian Petersson Nielsens produktionscelle arbejde menneske og robot sammen.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Hvis du kun har ét produkt, så behøver du kun én produktionslinje. I det tilfælde er det smartest at automatisere hele processen uden menneskelig interaktion. Men, hvis du har flere produkter og har brug for en dynamisk produktion, så er vi mennesker faktisk en billig og fleksibel løsning”.

Christian Petersson Nielsens produktionscelle består udover en industriel robot også af en kollaborativ robot.

“Med den industrielle robot køber du hastighed. Med den kollaborative robot og den menneskelige interaktion får du fleksibilitet”.

Artiklen fortsætter under annoncen

Og det er nødvendigt i en dynamisk produktionsmatrix. For noget så simpelt som at skrue en skrue i, der er ganske uproblematisk for et menneske, er yderst kompliceret for en robot. Det kræver en mekanisk skrueholder eller en vakuumløsning. Og hvis robotten f.eks. skruer skruen skævt i eller ødelægger gevindet, så kan det blive dyrt at rette op på fejlen, når kvalitetskontrollen – forhåbentlig – på et senere tidspunkt opdager den.

Fleksibiliteten er har også den afledte effekt, at den giver langt større frihed i forhold til design af produkt. Populært sagt, kan man sige, at en matrix-produktion gør, at du kan gå fra ’Design for Manufacturing’ til ’Manufacturing for Design’.

“Du behøver ikke hugge en hæl og klippe en tå i den designmæssig proces for at få det til at passe til et ufleksibelt produktionsapparat. Du ved, at din produktion kan konfigureres til at passe til produktet”.

Christian Petersson Nielsen afleverer sin ph.d. den 26. juli og i efteråret 2022 skal han forsvare den. Ved den lejlighed viser han sin konfigurerbare konstruktionscelle – med alle dens fortræffeligheder – frem.

Skrevet af: Redaktion redaktion@sonderborgnyt.dk
22. oktober 2021 KV21, Sønderborg

Regionsrådsvalg: Regionsrådskandidater tager en tur gennem byen

22. oktober 2021 KV21

Fredag eftermiddag gik Mette With Hagensen og Jette Damsøe Henriksen en tur gennem Sønderborg midtby og de to regionsrådskandidater fik følge af borgmester Erik Lauritzen og andre socialdemokratiske partifæller. Og det giver god mening at gå ud og møde de kommende vælgere. “Når vi går på gaden, så har vi samtaler med folk, som vi […]

Læs mere...