Se eller gense Genforeningsudstillingen på Sønderborg Slot

9. maj 2021 Kultur Skrevet af: Ole Kæhler

Fejringen af Genforeningen 1920-2020 fortsætter i 2021 og det betyder et gensyn med den ambitiøse, permanente og roste udstilling 100 år med Danmark – Sønderjylland efter Genforeningen, der fylder 450 kvadratmeter og er den største satsning på Sønderborg Slot i knap 50 år.

I udstillingen træder du ind i hundrede års dramatisk grænselandshistorie med politisk kamp mellem dansk og tysk, nazisme og besættelse, men også forsoning og fredeligt samliv, skriver Museum Sønderjylland.

Artiklen fortsætter under annoncen

Du møder også andre sider af grænselandets særlige virkelighed: Fortællinger om grænsehandel og grænsekontrol, og naturligvis mangler hverken ringridning, pølser eller kaffebord. Udstillingen er bygget op af originale genstande fra kendte og ukendte sønderjyder, digitale og interaktive formidlinger, som betyder, at den taler til både den historieinteresserede og den nysgerrige museumsgæst.

Du kan blandt andet finde frem til den korrekte rækkefølge, du skal vælge kagerne i, når du i spillet ’tak en kach’ bliver inviteret med til et sønderjysk kaffebord.

Artiklen fortsætter under annoncen

Udstillingen stod første gang klar i januar 2020, hvor prinsesse Benedikte åbnede den med et Mojn:

“Mojn – Sønderjylland har fyldt meget i min familie og som barn oplevede jeg, da skyerne over Sønderjylland  lettede efter Anden Verdenskrig, Gennem mine ophold på Gråsten Slot har jeg oplevet både ringridning og Sønderjysk Kaffebord”, sagde prinsesse Benedikte i sin tale.

“Det er med stolthed, vi kan konstatere, at Sønderjylland står som et forbillede, hvor mindretallene på begge sider af grænsen bliver respekteret”, sagde prinsessen og dermed erklærede hun udstillingen for åben.

29. marts 2024 Sønderborg, Frivillige

Aabenraa Selvhjælp vil hjælpe seksuelt krænkede i Sønderborg

29. marts 2024 Sønderborg

Voksne med senfølger efter seksuel krænkelse i barndommen kæmper med psykiske og/eller fysiske følgereaktioner. De hyppigst forekommende er PTSD, angst, lavt selvværd, tvangsforestillinger, problemer med krop og seksualitet, selvskadende, suicidal eller seksualiseret adfærd, spiseforstyrrelser og stofmisbrug. Ventetiden for at komme i behandling er over to år. Det betyder, at borgerne ikke få hjælp hurtig. Vi […]

Læs mere...