Tirsdag eftermiddag var næsten alle byrådets partier repræsenteret med hver et medlem, som havde været en del af forhandlingerne om budgettet – Enhedslistens Asger Romme Andersen kunne ikke deltage.
“Mandag aften skrev vi under på budgetaftalen og jeg vil sige tak for et godt forløb til alle partier, der har været med til at sætte rammen for de kommende år”, sagde borgmester Erik Lauritzen, som har siddet ved bordenden under forhandlingerne.
“Bag budgettet ligger tidligere beslutninger, som kører videre. Eksempelvis skolerenoveringerne. Og så giver vi et løft til velfærd – også de steder, hvor vi tidligere har sparet og jeg mener, at budgetaftalen lever op til de forventninger, som jeg selv havde”.
Ellen Trane Nørby, som er politisk ordfører for Venstre, er også tilfreds med aftalen.
“Der er flere ting fra Venstre med i aftalen og vi havde jo sagt, at vi prioriterer kernevelfærd, altså ældreområdet, børn og unge. Sønderborg skal være børnevenlig”, sagde Ellen Trane Nørby.
“Vi får et kvalitetsløft ind i folkeskolerne og der også fundet penge til bedre inklusion. Det er vigtigt, når vi gerne vil trække folk til, så vi bliver 77.000 indbyggere”.
“Og så får vi et børneråd, så vi kan høre hvad børnene mener”, sagde hun og rundede af med at sige, at partiernes forskellighed gør, at man jo altid kan finde noget, man gerne ville have mere af.
Stephan Kleinschmidt, der er ordfører for Slesvigsk Parti, er glad for, der var økonomi til – og enighed om – at rette op på tidligere nedskæringer.
“Og jeg er også glad for, der blev sat flere penge af til vedligeholdelse af veje og cykelstier”.
Bo Kleis Christensen fra Nye Borgerlige fortalte, at han også sætter pris på, der er sat penge af til drift og vedligehold.
“Og så er det godt, der blev sat penge af til Teknisk Forvaltning, så de kan ansætte flere. De har virkeligt mange opgaver”, sagde han og fortalte, at han er med i Sundhedsudvalget.
“Og der får vi flere penge til rådgivning om sexuel sundhed”.
Dansk Folkepartis Stefan Lydal fortalte også om sine tanker om det nye budget.
“Det er ikke spændende. Vi har indgået en aftale, hvor vi retter op på tidligere nedskæringer og så kommer der en tiltrængt opmanding i Teknisk Forvaltning – og hertil kommer, at budgettet til Børne- og Uddannelsesområdet og til sundhed er løftet”, sagde han.
Stefan Lydal havde selv foreslået, at der blev lavet en spireordning, så teenagere kan få fritidsjob på plejecentrene, hvor de så skal hygge om de ældre.
“Det fik vi med og der kommer også en udvidelse af Bosager, så der er pladser nok”, sagde han og rundede af med at sige, at der også er enighed om, der skal være vand i springvandene i Nordborg og Gråsten i længere tid end der er i dag.
Den politiske ordfører fra Socialdemokratiet, Preben Storm, har det også fint med den aftale, som partierne har lavet.
“Vi kan se os selv i aftalen og er godt tilfredse. For os er det de bløde områder – de der er der for dem, som har brug for en hjælpende hånd – som er vigtige – og det handler blandt andet om, at der er personale nok”, sagde han og fortsatte:
“Vi har også fokus på studerende, der både skal have studiebolig og studiejob – desuden er vi også tilfredse med, at vi støtter idrætsområdet. Bredde skaber elite og elite skaber bredde”.
Asger Romme Andersen fra Enhedslisten kunne ikke være i Byrådssalen tirsdag eftermiddag, men han havde skrevet sine tanker om budgetforliget ned på papir.
“Budgettet giver flere penge til at klippe kommunalt græs for, men i Enhedslisten synes vi, at der var et rimeligt niveau og kan i stedet glæde os over, at der samtidig er tilføjet, at vedligeholdelsen af de grønne områder også skal understøtte biodiversitet”, sagde Asger Romme Andersen.
“Og så burde vi ha’ taget hårdere fat i de udfordringer, vi står med. Nemlig at vandet hober sig op mange steder i landskabet og skaber problmer i boligområder og på marker”.
Han kan heldigvis også glæde sig over flere ting. Blandt andet at der er flere penge til Børne- og Uddannelsesområdet.
“Det er der brug for, når de skal håndtere komplekse børnesager og så er det godt med flere penge til inklusion i skolerne og til et fagligt løft”.