SF-kandidat: Sønderborg bør lave en whistleblower-ordning

4. august 2017 KV2017 Skrevet af: Ole Kæhler

Byrådskandidat Jørgen Jørgensen, SF, skriver:

Ikke fordi det kommer som en overraskelse, men jeg bliver da stærkt bekymret, hvis halvdelen af de offentlige ansatte bliver ramt af sanktioner fra ledelsens side, når de ytrer sig om forholdene på deres arbejdsplads.

Og at flere end hver tredje offentligt ansatte ikke tør være kritiske og påpege kritisable forhold på deres arbejdsplads.

Det viser en ny undersøgelse, som analyseinstituttet Epinion har foretaget blandt godt 1.300 offentligt ansatte for LO.

Artiklen fortsætter under annoncen

Undersøgelsen er landsdækkende, men man må formode at det samme billede gælder for forholdene i Sønderborg og derfor er der brug for en whistleblower ordning i vores kommune.

Som udgangspunkt er alle offentlig ansatte også borgere i samfundet, og de har ret til at benytte deres grundlovssikrede ytringsfrihed i den offentlige debat.

Men er man ansat i en underordnet stilling, gør den enkelte sig jo overvejelser omkring solidaritet, loyalitet og mulige konsekvenser.

I den situation er der brug for at kunne henvende sig anonymt til en uafhængig whistleblowerordning med sine bekymringer, om for eksempel ulovlig administration eller stærkt kritisable forhold i kommunens behandling af borgerne, og vide at der ad den vej vil blive taget hånd om problemet.

Artiklen fortsætter under annoncen