Det Sønderjyske Køkken lukker og slukker sidst i maj

3. februar 2020 Erhverv

Gennem fire år har sønderborgensere kunnet nyde godt af den spændende mad, arrangementer og kokkeskole i Det Sønderjyske Køkken – og de to ejere, Jesper Kock og Sune Aagaard Axelsen siger begge, at det har været en spændende rejse, hvor de har lært rigtigt meget. Sidst i maj måned stopper rejsen og de to ejere slukker lyset, låser dørene og afleverer nøglerne tilbage til kommunen.

Årsagen er nærmest indlysende, forklarer Jesper Kock.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Det Sønderjyske Hus er ikke blevet det, som byrådet besluttede i sommeren 2015, fordi beslutninger ikke blev ført ud i livet. Desuden har der været alt for mange udfordringer i hverdagen med et hus, der ikke hænger sammen”.

“Den 16. juni 2016 fik vi nøglerne til det forsinkede projekt. Vi havde ansat personalet fra 1. juni, så vores udgifter startede før vi åbnede døren til lokaler, der ikke var indrettet, så vi kan med rette sige, at vi asfalterede, mens vi kørte”, siger Jesper Kock til SønderborgNYT. De to forpagtere havde i forvejen selv finanseret deres løn i månederne op til overtagelsen af lejemålet.

“Det Sønderjyske Hus er et kommunalt projekt, som skal skabe liv i gågaden, slå et slag for det sønderjyske, det lokale – og vi har forholdt os til konceptet og forsøgt at leve op til missionen”, siger han og tilføjer, at der virkelig er blevet knoklet for ideen, som blev besluttet af Byrådet.

“Jeg synes bestemt, vi har indfriet vores del. Vi skrev under for fire år og levede op til aftalen”.

Udbud venter forude

“Kontrakten lagde op til, at vi kunne forlænge vores aftale, men flere byrådspolitikere har anklaget os for at få ulovlig støtte og de har miskrediteret projektet, som er besluttet af et enigt byråd. Desuden er rammen om Det Sønderjyske Hus ikke den, som vi i sin tid bød ind på, så vi stopper nu, hvor der er mulighed for at lave et udbud”, siger Jesper Kock. Han fortæller videre, at om cirka fem år udløber kommunens lejeaftale på hele bygningen og alt tyder på, at den ikke bliver forlænget.

Spændende år i Perlegade

“Vi har haft fire år med sved på panden og vi har udviklet konceptet i Det Sønderjyske Køkken, vi har udviklet forretningen og ikke mindst os selv. Vi har haft flere gode samarbejdspartnere. Især Destination Sønderjylland, der spillede ind med gode projekter og oplevelser”.

Blandt andet leverede Det Sønderjyske Køkken sønderjyske tapas – hvor alt var lavet fra bunden – til 1500 personer i Spejderlejren.

“Og det har bestemt været spændende at være med til at lave unikke, sønderjyske spiseoplevelser, at arbejde med sønderjyske madkoncepter og kunne gøre noget, der ikke bare er standard”, siger Jesper Kock.

“I Det Sønderjyske Køkken har der været Fars Køkkenskole, teambuilding, stand-up og jazz. Og der har været masser af undervisning til skoler og børnehaver – og vi er aldrig bare hoppet over der, hvor gærdet er lavest”, siger han.

“Jeg tror også det er vigtigt, vi har udfordret alle de mennesker, der snakker om Sønderjylland og gastronomi”, siger Jesper Kock, der sammen med makkeren, Sune Aagaard Axelsen, har givet adskillige sønderjyske retter et lille tvist, så smagsoplevelsen blev endnu større.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk