Skal Genforeningsstenen i Nordborg flyttes tilbage til Nørherredhus?

2. oktober 2020 Nordborg

På det kommende møde i Teknik- og Miljøudvalget skal de folkevalgte vurdere, om Genforeningsstenen i Nordborg skal tilbage til Nørherredhus. Det skal de, fordi forvaltningen har modtaget flere henvendelser efter, at stenen blev flyttet til Søvænget.

I maj godkendte Teknik- og Miljøudvalget et skitseprojekt for Søvænget i Nordborg, hvor Genforeningsstenen indgik som del af et parkanlæg.

Genforeningssten blev rejst i 1928, til minde om genforeningen med Sønderjylland. Den blev fragtet fra Pøl til Løjertoft. I perioden 1928 og frem til 1964 er stenen blevet flyttet blandt andet på grund af en brand. I 1964 blev stenen flyttet til Nørherredhus og i 2018 blev stenen fredet og registreret som et fredet fortidsminde.

Artiklen fortsætter under annoncen

I september flyttede forvaltningen stenen fra Nørherredhus til parkanlægget ved Søvænget.

Der har ikke været en høring borgere og foreninger i lokalområdet forud for flytningen. Forvaltningen har modtaget henvendelser fra borgere samt Sangforeningen i Nordborg, som ønsker stenen flyttet tilbage til placeringen ved Nørherredhus.

Forvaltningen erkender, at man burde have gennemført en høring forud for flytningen og beklager at det ikke er sket.

Flytning af Genforeningsstenen fra Nørherredhus til Søvænget skete på basis af et borgerforslag om at flytte stenen til et mere synligt sted.

Artiklen fortsætter under annoncen

Forvaltningen vurderer, at den nye placering ved Søvænget vil bidrage til at øge formidlings- og oplevelsesværdi, fordi stenen har fået en central placering i parkanlægget.

Parkanlægget ved Søvænget er i anlægsfasen og forventes færdig i efteråret.

 

Skrevet af: Redaktion redaktion@sonderborgnyt.dk
1. februar 2023 Kultur, Sønderborg

Vil du opleve lidt af hvordan en dirigent lærer sit job?

1. februar 2023 Kultur

Sønderjyllands Symfoniorkester byder nye unge dirigenter velkommen på podiet foran orkestret. Det sker, når orkestret samarbejder med Det Kongelige Danske Musikkonservatorium og holder åben prøve for dirigentstuderende. “Det er vigtigt for orkestret at være med til at udvikle nye unge dirigenter”. siger musikchef for Sønderjyllands Symfoniorkester, Nikolaj Andersen. “Vi lægger orkester til, så unge, talentfulde […]

Læs mere...