Skandale: Fødevarestyrelsen vildleder forbrugerne

28. oktober 2018 Debat Skrevet af: Ole Kæhler

Bestyrelsesformand Gunder P. Jensen, Gråsten Fjerkræ, skriver:

Med piber og trommer har Danske Æg og Fødevarestyrelsen lanceret et nyt logo, der skal påtrykkes alle danske æg for at gøre opmærksom på danske ægs kvaliteter. Men sjældent har jeg set noget lignende makværk.

Udmeldingen er både vildledende, odiøs, manipulerende og utroværdig. Er det måden den offentlige myndighed, Fødevarestyrelsen, agerer på?

Hvad kan andre brancher så ikke vente sig i fremtiden?

Artiklen fortsætter under annoncen

Folketingets miljø- og fødevareudvalg bør hurtigt kalde ministeren i samråd for at sætte en stopper for denne form for vildledning af forbrugerne.

Danske Æg vil gøre forbrugerne opmærksomme på, at de danske æg er et helt særligt produkt og Fødevarestyrelsen vil fortælle, at de danske æg generelt er sundere og mere sikre end de udenlandske æg.

Dokumentation

Våbenskjoldet

Danske Æg’s kvalitetsstempel er et våbenskjold med fire symboler, der hver især har sin egen beskrivelse og forklaring, som bruges til at fremhæve, at de danske æg er noget særligt.

Artiklen fortsætter under annoncen

Står der så noget i beskrivelsen, som fremhæver det danske æg frem for andre æg?

Jo, det gør der, men ærlig talt er det meget begrænset.

Flaget markerer, at ægget er produceret i Danmark. Det er unikt og rigtigt.

Ægget står for verdens sikreste kontrolprogram.

Det er rigtigt, men der står også, at det betyder fødevaresikkerhed – underforstået, at den er højere og bedre end i andre lande. Det sidste er ikke nødvendigvis rigtigt, hvis det skal være et udtryk for, at de danske æg er bedre end udenlandske æg.

Artiklen fortsætter under annoncen

Hjertet står for sundhed, og der nævnes noget om æggets ernæringsmæssige sammensætning. Det er fuldstændig rigtigt, men danske æg adskiller sig overhovedet ikke fra æg fra andre lande og der er derfor ikke noget særligt ved de danske æg.

Hønen står for dyrevelfærd, og der nævnes, at der er stor fokus på dyrevelfærd. Det er ikke forkert, men problemet er, at den samme opmærksomhed fuldt ud er lige så stor i andre dele af EU, hvor de har samme lovgivning. Der er altså ikke tale om noget, der ubetinget er bedre i forhold til andre lande i EU.

Artiklen fortsætter under annoncen

Når Danske Æg fremfører, at de danske æg har en fødevaresikkerhed og dyrevelfærd, der er helt i top, er det en sandhed med modifikationer.

Når det gælder dyrevelfærd, er det ikke korrekt, at den er bedre.