Når byrådet i Sønderborg Kommune på byrådsmødet onsdag eftermiddag godkender planstrategien, gør Slesvigsk Parti det med en forventning om, at den senere suppleres med en fælles sønderjysk planstrategi. Håbet er, at det politisk initiativ vil starte en ny sønderjysk samarbejdsbølge, skriver Slesvigsk Parti i en pressemeddelelse.
Stephan Kleinschmidt, der er formand for Kulturel og Regional udvikling, henviser til Trekantområdet, der for fjerde gang har vedtaget en fælles Planstrategi. Planstrategien består af en fælles del, som gælder for alle kommuner i Trekantområdet, samt en lokal del for den enkelte kommune. Stephan Kleinschmidt opfordrer til at følge det gode eksempel.
”Det sønderjyske samarbejde går på krykker. Derfor skal vi påny skabe enighed om, at de sønderjyske kommunerne sammen med erhvervslivet, uddannelsesverdenen, organisationerne og borgerne har behov for at opstille fælles mål og samle ressourcerne for at opnå en optimal udvikling. Og den regionale udvikling må fortsat være båret af idéen om, at det, der er godt for mig, er også godt for naboen,” siger Jørgen Popp Petersen, der er byrådsmedlem for Slesvigsk Parti i Tønder.
Tilbage i 2003 iværksatte UdviklingsRåd Sønderjylland visionsprojektet ”Sønderjylland – det vil vi”, der definerede en vision for Sønderjylland år 2015 og en vision for Sønderjylland år 2050.
”Slesvigsk Parti mener, at det er på tide at visionsgrundlaget for 2015 fornyes. Én fælles planstrategi for de sønderjyske kommuner kan danne et nyt visionsgrundlag og fremme initiativer, der udnytter regionens styrkepositioner som kommer hele regionen til gavn”, siger Erwin Andresen, byrådsmedlem i Aabenraa.
”Vi har gode erfaringer med samarbejde i fx UdviklingsRåd Sønderjylland og Kulturegion Sønderjylland Schleswig samt etablering af Destination Sønderjylland, men potentialet er meget større. Vi er derfor “fanebærer” for en fælles sønderjysk planstrategi, der kan præsentere en række indsatser, der sammen med de øvrige fælles tiltag i området, skal være med til at skabe vækst og det gode liv i Sønderjylland”, siger Stephan Kleinschmidt.
Uwe Jessen, Slesvigsk Partis medlem af byrådet i Haderslev tilføjer:
”Haderslev Kommune er netop blevet medlem af Trekantsområdet. Det udelukker dog på ingen måde et intensiveret sønderjysk samarbejde – tværtimod kan Haderslev fungere som bindeled mellem områderne”.
Bagrund
- Slesvigsk Parti har i 2013 opfordret det sønderjyske koordinationsudvalg til at analysere, hvilke opgaver med fordel kan løses i sønderjyske driftsfællesskab.
- 2009 har Slesvigsk Parti gennem sine byrådsmedlemmer i Sønderborg, Aabenraa, Tønder og Haderslev foreslået, at samarbejdet mellem de sønderjyske kommuner styrkes og koordinationsudvalget tager afsæt i en samarbejdsaftale.
- Kulturhovedstadsprojektet blev i 2008 initieret af Slesvigsk Parti og udviklede sig til én fælles vision for Sønderjylland og hele grænseregionen.