Smag på hele Sønderjylland i Aabenraa

25. juli 2013 Erhverv Skrevet af: Ole Kæhler

I weekenden den 10. og 11. august er der stort sønderjysk sommermarked under åben himmel. Der er lagt op til en kulinarisk oplevelse for hele familien, når over 40 forskellige fødevareproducenter og udstillere viser alt det bedste, det sønderjyske køkken kan byde på.

 

Det sønderjyske køkken er noget ganske særligt. Sønderjylland er nemlig i dag et af de steder, hvor den unikke egnsgastronomi er bedst bevaret og fortsat sætter sit tydelige præg på det moderne sønderjyske køkken. Derfor er det særlige sønderjyske køkken noget af det, som Sønderjylland skal være kendt for, når de fire sønderjyske kommuner Aabenraa, Haderslev, Sønderborg og Tønder sammen skal markedsføre Sønderjylland som én fælles turistdestination.

Artiklen fortsætter under annoncen

Sønderjysk Kaffebord er en af mange specialiteter, der bydes på i Aabenraa.

Sønderjysk Kaffebord er en af mange specialiteter, der bydes på i Aabenraa.

 

Startskuddet har allerede lydt, og i weekenden den 10.-11. august sætter over 40 sønderjyske fødevareproducenter og udstillere hinanden i stævne på Krusmølle i Aabenraa. Her vil de under titlen ”Smag, Smil og Gummistøvler” give alle fremmødte gæster og turister masser af muligheder for at smage på Sønderjylland.

Artiklen fortsætter under annoncen

 

Sønderjyske lækkerier

Det er ikke kun det traditionelle sønderjyske kaffebord, som gæsterne får mulighed for at prøve kræfter med. Også alverdens lækre råvarer og produkter som pølser, røgvarer, oste, chokolade, sparkling tea, kaffe, brød, pesto, krydderier, urter, frugter og grøntsager vil være at finde på det store udendørs marked. Fra Sønderborg deltager bl.a. Skærtoft Mølle, der også vil byde på smagsprøver.

 

– I Sønderjylland har vi lange og stolte traditioner for at fremstille lækre fødevarer af de bedste råvarer. Vi har i dag et mangfoldigt og moderne køkken, hvor vi samtidig har formået at holde fast i vores rødder og stærke håndværkstraditioner. Det har vi også på Skærtoft Mølle, hvor det gode mel og bagværk er i centrum. Og det skal publikum selvfølgelig have mulighed for at smage på, siger Hanne Risgaard fra Skærtoft Mølle.

Artiklen fortsætter under annoncen

 

Masser tips og trick

Der vil over hele weekenden være masser af tips og trick at hente til, hvordan man selv kan pifte sin madlavning op med nye smage, metoder og kombinationer. Bl.a. byder Anne Hjernø, kendt fra det populære TV-program AnneMad, på såvel showkøkken som smagsprøver. Der bliver også rig lejlighed til selv at fremstille salte, pastorer og meget, meget mere.

Skærtoft Mølle byder på høj kvalitet og viser det bedste fra Sønderjylland.

Skærtoft Mølle byder på høj kvalitet og viser det bedste til de sønderjyske køkkener.

Artiklen fortsætter under annoncen

 

– Hvis du vil have gode tips og tricks til din madlavning, er du kommet til det rette sted. Vi står alle klar til en uformel snak og til at dele ud af vores viden. Så hvis du f.eks. vil vide hvilke bær, der er bedst til syltetøj, hvordan du giver karbonaderne et moderne tvist, eller om du virkelig selv kan fremstille spegepølse, er det bare om at spørge løs, siger arrangør Nina Loff fra Krusmølle.

 

Grisevæddeløb, støvlekast og traktor-ringridning

Smag, Smil og Gummistøvler bliver dog ikke kun en weekend, der får tænderne til at løbe i vand. Det store kulinariske udendørsmarked byder nemlig også på sjove indslag som f.eks. grisevæddeløb og Ferguson ringridning.

Artiklen fortsætter under annoncen

 

– Vi er jo i Sønderjylland, så med et glimt i øjet bytter vi pariserhjulet og radiobilerne ud med falkeflyvning, støvlekast, grisevæddeløb og traktor ringridning. Det er mindst lige så sjovt men en helt anden og anderledes oplevelse for hele familien, siger Nina Loff.

 

Smag, Smil og Gummistøvler har også sørget for masser af god musik gennem hele weekenden. Bl.a. synger og spiller sangskriver og musiker Thomas Buttenschøn, der sammen med familien har valgt at forlade København for at bosætte sig i Sønderjylland.

 

Løfter i flok

Det store sønderjyske sommermarked er blot et eksempel på de mange nye tiltag, som fremover skal markedsføre Sønderjylland og det sønderjyske køkken over alt i Danmark. Et andet eksempel er den det rullende sønderjyske kaffebord, der allerede er sendt på vejene, og som snart efterfølges af en sønderjysk fødevarebus.

 

– Vi skal vise, hvad vi kan, og vi må gerne være stolte af vores sønderjyske køkken. Når vi går ud i samlet flok, kan vi meget mere en enkeltstående producenter. Så når Smag, Smil og Gummistøvler er forbi, fortsætter de mange gode ideer og initiativer. Her på Krusmølle udvider vi f.eks. vores kulinariske butik med mange af de lækre, sønderjyske produkter, som man kan finde på det store udendørsmarked. Vi løfter hinanden i flok, slutter Nina Loff.