Dengang staten i 2020 udpegede boligområdet Nørager og Søstjernevej til ’Hårdt Ghettoområde’, blev Sønderborg Kommune pålagt at skære antallet af almene boliger med 40 procent for at ændre sammensætningen af beboere i området. Det er siden sket, og i dag er bygningerne rømmet og står tomme hen, imens de venter på nedrivning.
Sideløbende har Sønderborg Kommune arbejdet hårdt på at tiltrække nye uddannelser og studerende til Sønderborg, og det er lykkedes i en sådan grad, at der er opstået akut mangel på studieboliger. Allerede nu må nye studerende bo i midlertidige barakker, og næste år mangler der yderligere 350 studieboliger. I 2028 vil der mangle 800 studieboliger – vel og mærke indberegnet de studieboligprojekter, der allerede er besluttet eller sat i gang.
”Vi er i den grad lykkedes med vores uddannelsesstrategi, der er et meget vigtigt led i at nå vores målsætning om at ville være mange flere indbyggere og i at sikre vores virksomheder den arbejdskraft, de har behov for. Men vi skal også kunne sikre de unge studerende attraktive studieboliger og et spændende miljø omkring dem. Derfor finder vi det fuldstændig oplagt at se på muligheden for at omdanne og revitalisere Nørager til en helt ny og spændene studieby”, siger borgmester Erik Lauritzen i en pressemeddelelse.
For Socialdemokratiet i Sønderborg er det helt afgørende, at de nye studieboliger er attraktive for unge mennesker og bakker op om uddannelsesstrategien.
”Vi skal lytte til de unge og imødekomme deres behov og ønsker til boliger og boligformer. Prisen skal selvfølgelig være overkommelig, men mindst ligeså vigtigt skal der være et pulserende og attraktivt socialt miljø, hvor man f.eks. kan dele lejligheder og skabe bofællesskaber, ligesom at fællesfaciliteter og grønne arealer skal skræddersys til de studerende. Det er præcis det, vi har mulighed for at omdanne Nørager til. Opbakningen og interessen for projektet er der, så jeg håber, at vi hurtigt kan komme i gang”, siger Erik Lauritzen.
Sund fornuft at renovere frem for at rive ned
Fordi boligudbuddet har svært ved at følge med antallet af unge studerende, der vælger Sønderborg, har byrådet de seneste år arbejdet intensivt for at finde nye løsningerne. Desværre har det vist sig, at flere større projekter ikke har kunnet realiseres, fordi investorerne ikke har kunnet få økonomi i projekterne. Det er dyrt at bygge studieboliger, som bagefter skal lejes ud til en lav husleje.
Men nu er private investorer interesserede i at renovere og revitalisere Nørager, hvor der også er sund økonomi i etablere 540 moderne og indbydende studieboliger i de oprindelige bygninger. Også rent miljømæssigt giver det langt mere mening at renovere end at rive ned.
”Miljøregnskabet er åbenlyst, for selvfølgelig er det langt bedre at genbruge og renovere end at rive alt ned og bygge helt nyt. I en kommune, hvor vi har valgt at have en ambitiøs miljøpolitik og arbejder målrettet for at blive CO2-neutrale, er det her faktisk ikke et svært valg. Ved at omdanne Nørager til studieby slår vi rigtig mange fluer med ét smæk”, siger Erik Lauritzen.
De tre partier, der tilsammen har flertal i Byrådet, bakker derfor kommunens forvaltning op i at bremse nedrivningen af Nørager. I stedet skal detaljerne helt på plads for, at SAB, der ejer bygningerne, kan vælge at sælge dem til en private investor, der vil bygge den nye studieby. Derefter skal en revideret omdannelsesplan og salget godkendes først af SAB’s bestyrelse og Landsbyggefonden og derefter i Byrådet på en åben dagsorden.
Der er allerede blevet taget rigtig godt imod planerne om den nye studieby mange steder, herunder hos SDU, Studiebolig Syd, BMC Fonden og Linak, der alle kan se potentielt i at ændre Nørager til en permanent og levende studieby.
Den nye unge bydel og boligerne skal designes til det liv, de unge efterspørger, og foruden boliger tænkes der også i grønne arealer med aktiviteter målrettet unge mennesker. Det kan f.eks. være boldspilsarealer og hyggelige udendørsoaser til grill og fællesspisning.
”Det er utrolig positivt, at det ser ud til, at det kan lade sig gøre at omdanne Nørager og skabe et helt nyt byområde med masser af liv, puls og unge mennesker. Jeg glæder mig rigtig meget til at se både planerne for delelejligheder og også for de fællesfaciliteter som studieboligerne skal have. Jeg kan f.eks. forestille mig festlokale, fælles studierum, fællesrum med brætspil osv”, siger borgmesteren og fortsætter:
”Jeg tror, at vi kan skabe et helt nyt byrum præget af unge mennesker og alt det gode, der følger med af virkelyst og engagement. Så hvis vi er rigtig heldige, vil der med tiden også kunne vokse andre private initiativer frem som f.eks. en café i området. Men nu kræver det altså først og fremmest, at vi får stoppet nedrivningen og at der ikke spændes ben for Sønderborgs nye studieby”.