Socialdemokratiet: Den udliciterede rengøring er helt uacceptabel

17. august 2022 Politik
Dybbølskolens Multisal
Dybbølskolens Multisal

Rengøringen på skoler og dagtilbud på Jyllands-siden er fortsat ikke grundig nok. Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra Socialdemokratiets fire medlemmer af Økonomiudvalget, Erik Lauritzen, Preben Storm, Jesper Smaling og Didde Lauritzen.

Siden 2019 har to forskellige virksomheder haft ansvaret for at gøre rent på kommunale institutioner herunder skoler og dagtilbud på Jyllandssiden, som følge af en beslutning om at konkurrenceudsætte den kommunale rengøring. I den mellemliggende periode har en række af institutionerne gentagne gange klaget over, at rengøringen ikke er grundig nok.

Artiklen fortsætter under annoncen

”I løbet af 2022 har vi været rundt til dialogmøder på vores folkeskoler. På samtlige møder på Jyllands-siden har rengøringen været et tema, og der er fortsat meget stor utilfredshed med kvaliteten, det er vi nødt til at lytte til”, siger formand for børne- og uddannelsesudvalget Jesper Smaling.

”I februar modtog Økonomiudvalget en evaluering af rengøringen og rengøringsstandarden var helt tydeligt ikke tilfredsstillende. Derfor afviste vi i Socialdemokratiet at gå videre med anden fase af udbuddet, hvor rengøringen på Als-siden skal udbydes. Et enigt økonomiudvalg besluttede, at der skulle foretages en ny evaluering her i august. Den har vi fået nu, og det er desværre stort set samme resultat. Faktisk viser den, at der i løbet af 2022 fortsat er en række kontroller, der viser utilstrækkelig eller direkte uacceptabel rengøringsstandard i mere end 33 procent af de kontrollerede enheder – på Dybbølskolen er det tilfældet for 11 ud af 18 kontroller. Det er helt uacceptabelt”, siger borgmester Erik Lauritzen.

Artiklen fortsætter under annoncen

De to virksomheder vandt rengøringsopgaven, efter samtlige partier i Byrådet i 2019 indgik et budgetforlig. Der blev det besluttet, at rengøringsopgaven i kommunen skulle løses af private leverandører ud fra den tese, at man i så fald kunne få løst opgaven billigere og med samme standard.

”En løsning, som bestemt ikke var dyrket i socialdemokraternes baghave, men som blev indgået som del af det samlede budgetforlig”, fortæller Jesper Smaling.

”Vi er ikke meget for at give ansvaret for så vigtige opgaver fra os, og det her et rigtig godt eksempel på, hvorfor. Børn skal kunne have en hverdag i rene hygiejniske kommunale miljøer, ligesom vi gerne vil have mulighed for at støtte den rummelige beskæftigelsesindsats. Krav om at den private udbyder skal løfte et socialt ansvar i forhold til beskæftigelsesindsatsen, blev faktisk skrevet ind i udbuddet på socialdemokratiets foranledning”, siger han.

Artiklen fortsætter under annoncen

Han fortæller videre, at der kun er tre af de 26 medarbejdere i den kommunale rengøringsservice, som blev virksomhedsoverdraget, som fortsat er ansat hos de private udbydere.

”Det bekymrer os at så få fortsat er ansat. Det er for det første et stort kompetencetab og tab af kendskab til vores enheder, men det rejser samtidig spørgsmålet om, om arbejdsmiljø og -vilkår er gode nok”.

Årsagen til at det foreløbigt kun er på Jyllands-siden, at den kommunale rengøring varetages af private virksomheder er, at det efter krav fra Socialdemokratiet skulle foregå i etaper, så modellen og samarbejdet kunne prøves af, inden det blev rullet ud i resten af kommunen. En beslutning, som borgmester Erik Lauritzen nu er meget lettet over, at der blev holdt fast i.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Vi kan i evalueringen se, at kvaliteten langt fra lever op til det, vi har indgået kontrakt omkring. Desuden har det vist sig, at der udover udgifter til virksomhedernes egenkontrol også er behov for at vores folk i forvaltningen laver meget hyppig opfølgning for at kontrakten bare tilnærmelsesvist overholdes. Det er dybt utilfredsstillende og det var en del af de bekymringer, vi havde ved at konkurrenceudsætte en så vigtig opgave i første omgang. Nu er vores bekymring desværre blevet bekræftet, og vi kommer ikke til at stemme for at gå videre med løsningen til resten af kommunen, før den nuværende aftale lever op til vores udbudskrav”, siger borgmesteren.

Artiklen fortsætter under annoncen

Socialdemokraterne opfordrede i Økonomiudvalget til ikke at sætte gang i næste del af udbuddet før man har sikret en ordentlig rengøringskvalitet i det nuværende udbud. Det var der desværre var der ikke opbakning til dette blandt de øvrige

Skrevet af: Redaktion redaktion@sonderborgnyt.dk
7. oktober 2022 Kultur, Sønderborg

Historisk Festival kredser om hertugerne

7. oktober 2022 Kultur

Sønderborg Slot danner i efterårsferien rammen om en helt særlig tidsrejse, når vi tirsdag den 18. oktober 2022 inviterer alle til en historisk festival i hertugens fodspor, skriver slottets ledelse. I centrum for dagen står både Sønderborg Slots forhenværende slotsherre hertug Hans den Yngre, hertug af Slesvig-Holsten-Sønderborg samt hans 23 børn og Louise Auguste, hertuginde […]

Læs mere...