Søndag fylder A. P. Hansen rundt – og det bliver ikke sidste gang

22. august 2020 Samfund

Søndag fylder tidligere borgmester A. P. Hansen 90 år – og som han tidligere har sagt til John Lohff, så skal det fejres.

”Det sagde han og tilføjede så, at det på ingen måde bliver hans sidste runde fødselsdag”, siger John Lohff til SønderborgNYT. John Lohff, som er manden bag Lohff Management, har kendt A. P. Hansen i mange år.

”A.P. Hansen er hurtig i replikken, vittig og også en god fortæller”, siger John Lohff.

Og det med at A. P. Hansen er en god fortæller, det har en række gæster, som deltog i et arrangement, hvor Red Barnet og SOS-Børnebyerne havde fået A. P. Hansen til at fortælle lidt fra sit liv, oplevet.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Jeg er fra Næstved-egnen, hvor jeg gik i en nu lukket skole og derefter blev jeg klejnsmed og på et tidspunkt var jeg på det nu lukkede Teknikum i Odense og jeg fik arbejde på den nu lukkede JF-fabrik”, sagde A. P. Hansen ved arrangementet. Senere startede han Cormall i Ragebøl, hvor han selv var ved roret frem til 1987.

Venstremand i KU

I ungdomsårene var A. P. Hansen medlem af VU.

”Men jeg fandt ud af, at pigerne i KU var noget kønnere, så jeg meldte mig selvfølgelig også ind i KU. Det med at være med to steder så man ikke så nøje på den gang”, sagde A. P. Hansen, som altså fandt vejene til både de rette politiske holdninger og de flotteste piger.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Og vores far er rigtig god til at finde sin vej og han er meget vedholdende. I 1997 fik han endelig den borgmesterpost, han havde forsøgt at få flere gange tidligere og det siger mig, at man aldrig skal gi’ op”, siger Mette Hansen til SønderborgNYT og tilføjer, at i forældrenes hjem er der altid blevet diskuteret politik og sådan er det stadig, når hele familien samles til brunch en gang om ugen.

”Hvis en af os påstår noget, så skal det underbygges af mindst tre gode argumenter”, siger hun. Holder tesen ved familiebordet, så holder den også andre steder.

Artiklen fortsætter under annoncen

Revolution på Rådhuset

Efter valgsejren i 1997 satte A. P. Hansen sig i borgmesterstolen og det førte meget hurtigt til en bemærkelsesværdig forandring ved mødebordene på Rådhuset.

”Det var nærmest en revolution at øl og snaps blev skiftet ud med kaffe og vand”, siger partifælle Erling Lundsgaard til SønderborgNYT.

Han fortæller, at A. P. Hansen blev respekteret af de ansatte i forvaltningerne og han fik personalet med sig.

”Han vinder på at være i øjenhøjde med både lav og høj”, siger Erling Lundsgaard og tilføjer:

Artiklen fortsætter under annoncen

”Sjovt nok var han ikke populær i befolkningen, men i dag ønsker rigtigt mange at få ham tilbage”.

Erling Lundgaard siger desuden, at A. P. Hansen som borgmester var både dygtig og lyttende.

”Og så gav han andre plads og var altid skeptisk positiv”.

Som mange andre politikere i dag, så mente A. P. Hansen også, at hans egne ideer altid var de bedste.

”Så havde vi en god idé, så handlede det om at få A. P. Hansen til at tro, at han selv var kommet på den. Som eksempel kan jeg nævne, at vi ville flytte brandstationen fra Løkken til de bygninger, hvor den er i dag.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det var A. P. Hansen inderligt imod, indtil vi fik ham overbevist om, at det faktisk var ham selv, der havde foreslået det. Så gik han helt og fuldt ind for flytningen”, siger Erling Lundsgaard.

”Vi havde ikke råd til at købe nye brandbiler, så de blev leaset og på den måde fik vores brandværn et vældigt løft”.

På grund af sin glimrende idé med at flytte stationen og fylde den med nye brandbiler, så blev A. P. Hansen æresmedlem hos brandmændene.

Idérig mand

Statuen af hånden og flynderen, Der Butt im Griff, på Havnepromenaden er blot et enkelt af alle de kunstværker A. P. Hansen købte til Sønderborg Kommune.

”Men han kunne slet ikke skaffe alle de penge, der skulle til. Pludselig fik han arrangeret, at de personer, som gav over 25.000 kroner i støtte til købet, fik lov til at give kronprinseparret et håndtryk”, siger Erling Lundsgaard. Andre af de kommunale kunstværker endte han med at betale af egen lomme.

A. P. Hansen havde – om nogen – forstået kunstens betydning og var også en af hovedkræfterne bag Augustiana.

Koncertsalen

Det er i A. P. Hansens borgmestertid, det blev besluttet at bygge Alsion – og da symfoniorkestret fortalte, de manglede et ordentligt sted at spille, så kæmpede A. P. Hansen en brav kamp og fik gjort plads til en koncertsal af den allerhøjeste kvalitet i bygningen.

”Jeg er blevet æresmedlem af Sønderjyllands Symfoniorkester og den eneste betingelse er, at jeg aldrig rører et instrument”, sagde A. P. Hansen, da han fortalte om Alsion-byggeriet 10 år efter, snoren til bygningen med den fantastiske koncertsal blev klippet.

Foto: A. P. Hansen med sønnen, Peter, og oldebarnet

 

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk