Sønderborg er ikke til at komme undenom når Sønderjyllands historie skal skrives

Alsion. Foto: Ole Kæhler
Alsion. Foto: Ole Kæhler
13. oktober 2022 Kultur Skrevet af: Ole Kæhler

Sønderborg er ikke til at komme uden om, når Sønderjyllands historie skal skrives. Det fremgår klart af Carsten Porskrog Rasmussens og Hans Schultz Hansens nye, kompakte ’Sønderjylland – en særlig historie’, der udgives af Historisk Samfund for Sønderjylland. Her er byen omtalt på 29 af bogens blot 208 sider.

Fra Hjortspring og Nydam kendes rige skibsfund fra jernalderen. Fra 1200-tallet fandtes en borg tæt ved byen, det senere Sønderborg Slot, der gennem århundreder var et magtcentrum for konger og hertuger – og i 1500-tallet fængsel for Christian 2, skriver Historisk Samfund for Sønderjylland.

Artiklen fortsætter under annoncen

Senere i samme århundrede blev slottet centrum for hertug Hans den Yngre og hans mange efterkommere, der blev hertuger af Ærø, Nordborg, Sønderborg, Glücksborg og Pløn. Helt frem til 1800-tallet domineredes egnen af hertugerne af Augustenborg, men da de allierede sig med den slesvig-holstenske bevægelse, blev hertugen og hans bror landsforvist.

Dybbøl og Sønderborg var i begge de slesvigske krige 1848-50 og i 1864 en såkaldt flankestilling for den danske hær, og hårde kampe blev udkæmpet kulminerende i slaget den 18. april 1864. I november 1918 blev byen sæde for et arbejder- og soldaterråd. Efter 1920 blev der på jord fra egnens store godser grundlagt husmandskolonier. Under industrialiseringen blev Sønderborg med J.P. Nielsen og Frede Nielsen i spidsen en socialdemokratisk højborg. Sønderborg blev universitetsby og fik Alsion – men mistede Sergentskolen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Sønderjylland – en særlig historie udgives af Historisk Samfund for Sønderjylland i anledning af, at foreningen fylder 100 år og giver bogen som jubilæumsgave til alle, der er eller bliver medlemmer af foreningen i år. Bogen kan tillige købes i boghandler eller på hssdj.dk til vejledende pris 198 kr.

Indhold og forfattere

Bogen afdækker landsdelens lange og dramatiske historie i tekst, billeder og kort og med hovedvægt på den politiske, nationale og kulturelle udvikling, der har gjort området til noget helt for sig selv. Bogen rækker fra de første rensdyrjægeres ankomst i oldtiden og helt op til det seneste kommunalvalg.

Artiklen fortsætter under annoncen

Forfatterne Carsten Porskrog Rasmussen og Hans Schultz Hansen er begge født i 1960 og henholdsvis enhedsleder for historie ved Museum Sønderjylland og forskningsleder ved Rigsarkivet. Begge har gennem årene skrevet og redigeret talrige bøger og artikler om mange emner inden for landsdelens historie i tråd med udgiverens formål: At udbrede kendskabet til Sønderjylland og at nære sansen for landsdelens helt særlige historie.