Sønderborg Forsyning er klar med mere plads til genbrug

20. januar 2021 Erhverv

Sønderborg Forsyning har de seneste måneder fået mange henvendelser med gode forslag til, hvordan man kan gøre genbrugsordningen bedre. Et af de forslag, der går igen, er en ændring af tømningen, så genbrugsbeholderne bliver tømt hver 14. dag eller hver 3. uge. Men det er desværre ikke hensigtsmæssigt, forklarer driftschef ved Sønderborg Forsyning, Stinne Stokkebo.

“I Sønderborg Kommune består 75 procent af alle husstande af op til to personer og her har man typisk ikke pladsproblemer i genbrugsbeholderen. Hvis vi indfører 14 dages tømning for genbrugsbeholderne, vil affaldspriserne stige med omkring 900 kroner årligt for alle vores kunder. Og selvom det naturligvis vil løse problemet for dem, der har for lidt plads, så vil alle dem, der ikke oplever problemer, også skulle betale. Det kan vi ikke forsvare, fastslår Stinne Stokkebo fra Sønderborg Forsyning i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter under annoncen

Få 50 procent mere plads for 0 kr. om året

Omkring 15 procent af Sønderborg Forsynings kunder har siden oktober valgt at benytte sig af muligheden for at aflevere en klar sæk med ekstra plast, og dertil kommer nogle, der oplever ikke at have plads nok til papir og pap eller metal i genbrugsbeholderen.

“Derfor har vi valgt at gøre det billigere at få en større eller en ekstra beholder til genbrugsmaterialerne. På den måde bliver løsningen et tilvalg for de kunder, som oplever pladsudfordringer, mens de mange, som ikke gør, undgår at skulle betale mere for en service, de ikke har brug for”, fortæller Stinne Stokkebo.

Artiklen fortsætter under annoncen

Hvis du i dag har en standard todelt genbrugsbeholder på 240 liter til for eksempel plast og metal, vil du ved at skifte til en beholder på 370 liter få mere end 50 procent mere kapacitet. Og den løsning koster ikke noget på den årlige regning. Det koster kun et engangsbeløb på 170 kroner at få genbrugsbeholderen skiftet.

“Du kan også vælge at få en ekstra, særskilt beholder til f.eks. plastik. Det koster cirka 450 kroner mere årligt og så kan du få op til tre gange så meget plads”, siger Stinne Stokkebo.

Artiklen fortsætter under annoncen

Din beholder passer til skraldebilen

Et andet konkret forslag har været at ændre på ruminddelingen i genbrugsbeholderne. Men det kan desværre ikke lade sig gøre.

“Skraldebilerne er særligt indrettet til at tømme beholdere med en bestemt inddeling. Hvis vi begynder at ændre på det, skal vi skifte skraldebilerne og have alle 87.000 beholdere ændret. Det ville også blive meget dyrt”, siger Stinne Stokkebo.

“Vi er sikre på, at de løsninger, der kommer nu, kan løse de pladsproblemer, vores kunder har oplevet. Og så skal vi også huske på, at selvom pladsmanglen bestemt har været et stort irritationsmoment for nogle, så er det et positivt problem. Vi har i Sønderborg aldrig nogensinde indsamlet så meget til genanvendelse, som vi gør nu. Det er helt enestående, også i forhold til resten af landet”.

Artiklen fortsætter under annoncen

Fakta

Har du ikke plads nok i din genbrugsbeholder? Så har du nu følgende muligheder:

Skift til en større beholder: Hvis du bytter en todelt genbrugsbeholder på 240 liter til en todelt genbrugsbeholder på 370 liter, får du 54 procent mere plads til genbrugsmaterialerne. Løsningen koster et engangsgebyr på 170 kr. for ombytningen, uanset hvor mange beholdere du vil have ombyttet.

Få en ekstra beholder: Hvis du får en ekstra særskilt genbrugsbeholder, kan du få op til tre gange så meget plads. Løsningen koster et engangsgebyr for levering på 170 kr. og 446,88 kr./årligt per beholder.

Artiklen fortsætter under annoncen

Se flere løsningsmuligheder på Sønderborg Forsynings hjemmeside.

 Køb en ekstra sæk, når du har for meget …
Den nuværende ordning med muligheden for gratis at sætte en klar sæk med det plast, der ikke var plads til i genbrugsbeholderen, fortsætter til 1. marts

Herefter kommer en tilsvarende løsning, hvor det vil være muligt at købe en ekstra sæk til plast/mad- og drikkekartoner – samme princip som i dag med de røde sække til restaffald. En ekstra sæk vil kunne købes på genbrugspladserne og koste 25 kr.

Ekstra pap, papir, metal og glas vil fortsat gratis kunne afleveres på genbrugspladserne.

Skrevet af: Redaktion redaktion@sonderborgnyt.dk