Sønderborg Forsyning: Klodens ressourcer går op i røg

10. maj 2022 Erhverv

I Danmark havde vi allerede den 28. marts brugt vores andel af klodens naturlige ressourcer for i år. Det er ressourcer som eksempelvis råolie, der bruges til produktion af plastik, det er træer, som bruges til at lave pap og papir og det er sjældne jordarter, som er uundværlige i batterifremstillingen.

Danmarks vej til et bæredygtigt forbrug er bl.a. via genanvendelse af affald, lyder det fra Sønderborg Forsyning. Og her er et stort forbedringspotentiale, viser en undersøgelse af indholdet i Småt brændbart-containere fra fire af kommunens genbrugspladser. En grundig gennemgang af indholdet viste, at to tredjedele af det kunne have været genanvendt, fortæller Ellen Trane Nørby, der er formand i Sønderborg Forsyning.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Vi fandt blandt andet 547 kilo plast, der kunne have været genanvendt til ny plast, 1155 kilo madrester, der kunne have været brugt til biogas og som i øvrigt slet ikke må afleveres på genbrugspladen, men i beholderen derhjemme. Vi fandt også 202 kilo metal, der ikke kan brændes, men skal smeltes om og bruges til nye metalprodukter samt 183 kilo farligt affald, som ved afbrænding er skadeligt for både mennesker og miljø”, fortæller hun og fortsætter:

”Det er meget trist, fordi vi står i en klimakrise, hvor vi netop skal passe rigtig godt på vores klode og ikke udvinde olie og sjældne jordarter eller fælde træer, hvis det ikke er nødvendigt. Men samtidig giver det også et dejligt optimistisk syn på fremtiden, fordi der er meget, vi selv kan gøre, når potentialet for mere genanvendelse nu er så stort”, siger formand Ellen Trane Nørby i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter under annoncen

Som en del af vejen til løsningen på Danmarks store ressourceforbrug, omdanner flere af landets genbrugspladser nu Småt brændbart-containeren til ‘Rest efter sortering- containere’. Det gør man bl.a. ved at stille borde op, hvor man sammen med en genbrugsvejleder kan få hjælp til at sortere sit restaffald endnu bedre, så man næste gang kan sortere grundigt nok hjemmefra. Sådan gør man også i Sønderborg Forsyning, hvor rest-containeren på kommunens genbrugspladser siden mandag har heddet ”Rest efter sortering”. Og det har borgerne taget godt imod, fortæller formanden.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Vi oplever, at folk har et stort ønske om at gøre en positiv forskel, og at de godt er klar over, at mere genanvendelse er en nødvendighed, hvis vi skal blive ved med at leve vores liv nogenlunde som nu. Der er også dem, som er trætte af at det affald, man er i tvivl om, ikke længere kan komme i Småt brændbart. Vores oplevelse er dog, at det løser sig efter en god snak med vores genbrugsvejledere på pladserne og en gennemgang af sorteringsvejledningen på vores hjemmeside, hvor man hurtigt kan skrive en genstand i søgefeltet, og få svar på, hvor det skal hen”, siger Ellen Trane Nørby.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det er ikke kun på grund af klodens knappe ressourcer, at Danmarks affald skal genanvendes. Genanvendelse fører nemlig også til mindre udledning af CO2. Ifølge Miljøministeriet vil miljøet årligt blive sparet for 589 tons CO2, hvis alle danskere sorterer deres husholdningsaffald i stedet for at sende det til forbrænding. Det svarer til den totale udledning af CO2 for 70.000 danskere – eller CO2-udledningen fra afbrænding af mere end 200.000 tons kul.

Og for hvert kilo plastaffald, som genanvendes, frem for at blive sendt til forbrænding, sparer vi ifølge Miljøstyrelsen energi svarende til en gennemsnitlig husholdnings standby-forbrug til alle elektriske apparater i 14 dage.

Artiklen fortsætter under annoncen

De undersøgte container er natcontainere med indhold fra mellem et og tre døgn, og de største mængder fejlsorteret genstande var:

183 kilo farligt affald, som skal håndteres af specialuddannet personale. Det er f.eks. dunke med olie, sprit, spray-deodoranter og hårlak

250 kg tegl og beton, som kunne være brugt til stabil grus

1155 kg madaffald, der kunne være brugt til biogas

547 kg hård og blød plast, der kunne være brugt til produktion af ny plast

48 kg flamingo, der kunne være smeltet om og brugt til plast

45 kg mineraluld, der kunne være brugt til produktion af ny isolering

738 kg tekstiler, som kunne være genanvendt til isolering, måtter, klude ol.

202 kg metal, som kunne være smeltet om og brugt til nyt jern

413 kg haveaffald, der blive nedbrudt og brugt til ny jord til kommunens haver

421 kg træ

339 kg tørt pap, der kunne være brugt til ny pap (vådt pap kan ikke genanvendes)

18 kg PVC, der skal graves ned, til vi i fremtiden finder en måde at håndtere det. Det er f.eks. gummistøvler, badebassiner, persienner, luftmadrasser ol. Hård PVC som f.eks. rør kan genbruges til ny hård PVC.

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
22. maj 2022 Erhverv, Sønderborg

Jobcenters Rejsehold kan måske hjælpe dig til bedre trivsel på jobbet

22. maj 2022 Erhverv

På Jobcenter er der tre medarbejdere, som har til opgave at få sygefraværet ned i både private virksomheder og i kommunens forskellige forvaltninger. “Vi er i kontakt med 36 offentlige virksomheder og 52 private og de medarbejdere, som vi har hjulpet, er fra pleje- og omsorgsfagene, produktionsfag og tømrer-snedkerfagene”, fortæller Lone Steensbech, der er en […]

Læs mere...