Sønderborg Garden har rundet de første 40 år

31. oktober 2020 Kultur

Lørdag eftermiddag spillede Sønderborg Garden koncert i Alsion og anledningen var gardens 40-års-jubilæum. I Koncertsalen sad der det antal gæster, som Corona-reglerne gav mulighed for – og blandt dem var der også inviterede gæster. Borgmester Erik Lauritzen med frue og repræsentanter fra Ringriderfesten var blandt VIP-gæsterne.

Sønderborg Garden er opstået fra et skoleorkester på den daværende Kløvermarkskolen.

Skolen fik i 1973 et trommekorps og blæserorkester. Man startede med ganske få instrumenter, som hovedsalig kom fra FDF-spejderne.

Artiklen fortsætter under annoncen

Skolens inspektør var meget imødekommen overfor indkøb af trommer og instrumenter, og efter et par år, hvor skolebordene var blevet brugt som trommer, blev der indkøbt nye marchtrommer, stortromme, kornetter m.m.

Skoleorkestret voksede hurtigt de kommende år til i alt 50 elever fra 5. til 10. klasse samt et elevorkester på 30 elever fra 4. klasse og opefter.

Kløvermarkskolen havde på det tidspunkt 1150 elever.

Skolelærer Troels Fenneberg var skoleorkestrets leder og dirigent, og der blev dannet en forældregruppe, som hjalp til ved orkestrets mange arrangementer. Blandt dem var Preben Damsgaard, som de sidste år af orkestrets levetid talte varmt for at omdanne det til en garde.

Artiklen fortsætter under annoncen

Han var også en stor hjælp med sine mange ideer blandt andet til orkestrets bomærke, som var et kløver omkrandset af orkestrets navn.

Skoleorkestret havde mange opgaver som for eksempel underholdning på skolen ved forårskoncerter, ringridninger, skyttefest, markedsdage, julearrangementer m.m.

Man havde øveweekender på Alsborg ved Frederikshøj og også fem sommerture til Avernakø.

Skoleorkester blev en garde

Som lærer ved Kløvermarkskolen fik skoleorkestrets leder Troels Fenneberg et nyt job, hvorfor orkestret sluttede efter 8 år med i 1980 med at deltage i Sønderborg Ringridning.

Artiklen fortsætter under annoncen

Der holdt en god afskedskoncert i Musikhuset.

Den siddende forældregruppe med Preben Damsgård i spidsen tilbød da at overtage orkesteret og danne en garde. Kløvermarkskolen hjalp til opstarten med udlån af instrumenter og øvelokaler.

På det grundlag startede Sønderborg Garden i september 1980.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
16. oktober 2021 Kultur, Nordborg

Nordborg Kirke: Festlig gudstjeneste med herlig spillemandsmusik og sang

16. oktober 2021 Kultur

Kom og oplev en festlig gudstjeneste, som bliver fyldt med folkemusik og sang. De Nordalsiske spillemænd spiller op, Linak-koret og solister fra Sønderjysk Pigekor synger for. Vores præst, Sophie Lønne Reil Hundebøll, vil både læse og synge teksterne, skriver kirkens organist til SønderborgNYT. Det hele finder sted i Nordborg kirke, søndag den 31. oktober kl. […]

Læs mere...