Sønderborg Kommune har siden 2020 ligget ret konstant på omkring 120 årlige indbrud, og det er også tilfældet i 2024. En stigning i tredje og fjerde kvartal sidste år har dog betydet, at det foreløbige indbrudstal for Sønderborg Kommune i 2024 ender på 123 indbrud, hvilket svarer til en stigning på 8 %. Det viser tal fra Danmarks Statistik, som Bo trygt har bearbejdet.
Hvis man opgør indbrudstallet i forhold til indbyggere, blev der i de syd- og sønderjyske kommuner i gennemsnit anmeldt 279 indbrud pr. 100.000 indbyggere. Ser vi på Sønderborg, var der 166 indbrud pr. 100.000 indbyggere, og dermed ligger Sønderborg Kommune i den gode ende af skalaen for indbrud i forhold til indbyggertal.
Kigger man længere tilbage i statistikken, blev der i 2018 anmeldt 669 indbrud i private hjem i Sønderborg Kommune. Dengang placerede Sønderborg sig et kedeligt sted på statistikken over indbrud i private hjem i Syd- og Sønderjylland. Blandt politikredsens 14 kommuner var der næstflest indbrud i Sønderborg-området.
Derfor indgik Sønderborg Kommune, Syd- og Sønderjyllands Politi og Bo trygt i oktober 2019 et partnerskab under navnet ‘Bo trygt i Sønderborg’ med det formål at reducere antallet af indbrud i Sønderborg-området med to tredjedele og samtidig øge borgernes tryghed i forhold til indbrudskriminalitet.
Allerede i 2019, hvor Bo trygt i Sønderborg blev lanceret, faldt det lokale indbrudstal til 317, og i 2020 faldt indbrudstallet med 66 % til 108 indbrud.
”Vi er nået rigtig langt med at forebygge indbrud i Danmark, hvilket er et resultat af en fælles indsats både nationalt, regionalt og lokalt. Fra landspolitisk side arbejdes der bl.a. på et digitalt register over stjålne genstande, der skal gøre det svært for indbrudstyve og hælere at afsætte deres varer, og både kommunalt og i landets politikredse er der stor fokus på indbrudsforebyggelse”, siger Britt Wendelboe, programchef i Bo Trygt, og fortsætter:
”Oveni bidrager en række andre aktører, blandt andet låsesmede, byggemarkeder og vinduesbranchen, til at holde indbrudstyvene fra døren i danskernes private hjem”.
Bo Trygt er en indsats skabt af TrygFonden og den filantropiske forening Realdania i samarbejde med Videncentret Bolius og Det Kriminalpræventive Råd.
”Også ude i landets boligkvarterer oplever vi en stor interesse for at forebygge indbrud. Vores Bo trygt-korps, der består af eksperter, som tager rundt til grundejerforeninger, vejlaug og andre forsamlinger for at give gode råd og hjælpe med indbrudsforebyggelse i lokalområdet, har travlt. Det glæder os, og vi håber, at endnu flere vil bestille et besøg, for det kan bidrage til, at vi får nedbragt antallet af indbrud yderligere”, siger Britt Wendelboe i en pressemeddelelse.
Besøget af en ekspert er gratis og kan bestilles på Bo trygts hjemmeside. Eksperten er typisk en tidligere politibetjent og tager udgangspunkt i det specifikke boligområde og den lokale situation.