Sønderborg Slot åbner stor udstilling om kunstnernes Christian den 2.

1. juni 2021 Kultur

Mange af myterne om Christian 2. er opstået gennem hans ufrivillige ophold på Sønderborg Slot, der samtidig blev det sted i hans liv, hvor han tilbragte længst sammenhængende tid. Udstillingen’ Kunstnernes Christian 2.-fortolkninger i billedkunst, litteratur og drama’ viser de syv temaer, som kunstnere gennem tiden har spejlet hans fortælling i og det er slående, hvor forskelligt eftertiden har dømt ham, skriver Museum Sønderjylland i en pressemeddelelse.

Enhedsleder på Sønderborg Slot, Carsten Porskrog Rasmussen, siger om udstillingen:

Artiklen fortsætter under annoncen

”Både i sin samtid og i eftertiden har Christian 2. været én af de konger, flest kunstnere har portrætteret og fortolket. Vi har samlet både billedkunst og litteratur og gjort brug af film og musik, som har forholdt sig til kongen. I tid rækker værkerne fra 1500-tallet til i dag. Langt de fleste er danske, men der indgår også væsentlige norske og svenske værker”.

Ét af de ældste udstillede værker er samtidig det største og mest spektakulære: En af de berømte kongegobeliner fra Kronborg fra 1580erne med Christian 2. som motiv.

Artiklen fortsætter under annoncen

I nyere tid har Bjørn Nørgaard igen taget kongens liv op på én af gobelinerne på Christiansborg. Her viser vi en række originale blyant- og tuschskitser.

Og mellem disse værker er der så en række fine historiemalerier af bl.a. Kristian Zahrtmann, Vilhelm Rosenstand og Hans Nikolaj Hansen.

Værkerne er indlånt af både privatpersoner og en række danske og nordiske museer. Det er første gang, værkerne vises på det sted, hvor kongen tilbragte så mange år af sit liv, og de er aldrig set samlet før. Det er også første gang, vestfløjens nyindrettede særudstillingslokaler på anden sal af Sønderborg Slot tages i brug til en udstilling.

Artiklen fortsætter under annoncen

Ud over billedkunst inddrager udstillingen også litteratur og musik. Der er udstillet manuskripter, bøger og noder, men der er også lavet en række installationer, hvor man kan opleve bidder af litteratur, musik og en stumfilm. Og på én af installationerne bliver det berømte runde bord, som kongen ifølge myten vandrede rundt om, for en tid til konkret virkelighed.

Skrevet af: Redaktion redaktion@sonderborgnyt.dk
23. juni 2021 Politik, Sønderborg

Vores Sønderborg, SKAAL og Heidi’s Bierbar søger støtte til musikdag

23. juni 2021 Politik

Sønderborg Kommune har den 15. juni modtaget en ansøgning fra Vores Sønderborg, Radio Globus, SKAAL, Heidi’s Bierbar med flere. Der ansøges om 125-150.000 kr. til at holde et musikalsk arrangement på Rådhustorvet i Sønderborg lørdag den 11. september klokken 10-24, dagen inden Royal Run. Pengene skal gå til booking af lokale og kendte bands, der […]

Læs mere...