Sønderborgenserne sorterer affald – og det er godt for CO2-regnskabet

25. juni 2021 Samfund
Pressefoto, Sønderborg Forsyning
Pressefoto, Sønderborg Forsyning

Når du sorterer dit affald, så udledes der mindre CO2 og særligt plastik er vigtig at indsamle og genanvende og det er lykkedes for Sønderborg Forsyning efter at den nye affaldssortering for husstande blev sat i gang sidste år.

Konkret har det betydet, at restaffaldet i de sidste måneder af 2020 er blevet halveret og alene indsamlingen og genanvendelse af plastik har betydet, at der i 2020 er sparet 990 tons CO2 sammenlignet med 520 tons i 2019 og ordningen gør, at der nu hver måned indsamles 100 tons plastik. Det skriver Sønderborgs ProjectZero.

Artiklen fortsætter under annoncen

”På bare seks måneder har vi, sammen med borgerne i Sønderborg, halveret mængden af affald, som vi sender til forbrænding og vi har sendt tre gange så meget til genanvendelse, end vi gjorde før. Så når affaldet sorteres, er vi alle sammen med til at spare på vores jords knappe ressourcer”, siger Hans Erik Kristoffersen, direktør hos Sønderborg Forsyning.

Plastik bliver primært fremstillet af råolie og faktisk bliver fire procent af verdens olieproduktion omdannet til plast og hvor det kræver to liter råolie at lave et kilo ny plastik, kræver det kun en liter olie at fremstille et kilo plastik af genanvendt plastik, som kan omdannes til blandt andet soveposefyld, fleecetrøjer, legetøj og isolering.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Hvis vi vil sikre den bæredygtige udvikling, så kræver det, at vi reducerer det fodaftryk, vi med alle vores små og store handlinger sætter på naturen i hverdagen og et vigtigt element i den sammenhæng er at ændre på den måde, vi forbruger vores fælles ressourcer på, herunder plastik”, siger Hans Erik Kristoffersen.

Når Sønderborg Forsyning indsamler plastaffaldet køres det til et sorteringsanlæg i Gråsten, hvor det sorteres i plasttyper, presses i baller og køres til genanvendelse, hvor plastikken finsorteret, vasket, smeltet og lavet til små stykker granulat af rå-plast, bliver brugt i produktionen af nye produkter.

Artiklen fortsætter under annoncen

”I Sønderborg Forsyning ser vi affald som en ressource og når vi alle sammen sorterer til genanvendelse, får materialerne nyt liv i stedet for at blive brændt som restaffald og en halvering i mængden af restaffald er et imponerende resultat, som alle Sønderborgensere kan være stole af”, siger Hans Erik Kristoffersen.

I efteråret 2020 sendte Sønderborg Forsyning 14 grønne skraldebiler på gaden – fire drevet af el og 10 drevet af gas – som en integreret del af det nye affaldssorteringskoncept med 10 sorterings-fraktioner og skiftet til de grønne skraldebiler forventes at reducere CO2-udledningen med årligt 300 ton.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Sønderborg Forsyning har siden 2007 bakket op om Sønderborgs ProjectZero-vision og vores målsætninger er blandt andet, at vi skal sætte flere solceller op på vores lokationer, fordi de tæller positivt i vores eget CO2-regnskab og det samme gælder gasproduktionen på det største af vores renseanlæg og det er helt klart vores mål fremover at tænke løsninger ind, der kan mindske eller bidrage positivt til vores CO2-regnskab – og dermed et bidrag til et CO2-neutralt Sønderborg-område i 2029”, siger Hans Erik Kristoffersen.

Artiklen fortsætter under annoncen

I 2007 udledte Sønderborg Forsyning 17.777 tons CO2 og målet var på 10 år, at nå ned på en samlet udledning på ca. 8.900 tons CO2.

”Vi nåede målet og faktisk er det lykkedes at reducere udledningen yderligere – nemlig med hele 72% til samlet 5.159 tons i 2017”, siger Hans Erik Kristoffersen, direktør hos Sønderborg Forsyning.

Denne artikel er bragt i samarbejde med Sønderborgs ProjectZero.

Skrevet af: Redaktion redaktion@sonderborgnyt.dk
24. september 2022 Sønderborg, Frivillige

Team Bodenhoff på tur på Als

24. september 2022 Sønderborg

Lørdag havde Team Bodenhoff, som cykler penge ind til Børnecancerfonden, det første stop ved Broager Sparekasse Skansen og derfra gik turen langs havnepromenaden til Hotel Sønderborg Strand, hvor Claus Bodenhoff gav et par af sponsorerne et synligt bevis på, at de hjælper ham. “Team Bodenhoff har ingen penge og dem, som vi samler ind, dem […]

Læs mere...