Sønderjysk aperitif og keramik på hylderne i Det Sønderjyske Køkken

5. marts 2018 GALLERIER

Nu er der sat Gravensten æbleaperitif, barsels- og rumlepotter på hylderne i Det Sønderjyske Køkken.

“Det har vi gjort for at slå et slag mere for det sønderjyske”, siger restauratør Jesper Kock.

Barselspotterne fra Katrins Keramik er en idé fra dengang, hvor det var almindeligt, at kvinder var sengeliggende et par uger efter en fødsel. Naboerne skiftedes til at lave mad til familien med den nybagte mor – og bragte den til huset i en barselspotte.

Rumlepot

Pottemager Vibeke Erlang Christensen har designet en rumlepot, der nu kan ses og købes i Det Sønderjyske Køkken.

Artiklen fortsætter under annoncen

Rumlepot

“Rumlepot er en lerpotte, hvor åbningen er betrukket med en udspændt, tørret urinblære fra en gris. Der er stukket en bambuspind igennem og fugter man tommel- og pegefinger og gnider på pinden, kommer der lyde fra potten, den rumler”, siger pottemageren.

Artiklen fortsætter under annoncen

I det, vi kalder gamle dage, gik man rumlepot i grænselandet. Det foregik nytårsaften, hvor man gik fra dør til dør og rumlede.

Spektakelmagerne blev inviteret indenfor og budt på eksempelvis kage, æbleskiver og vin.

Meget lokal drik

Benny Engelbrecht har leveret nogle af de i alt 144 flasker æbleaperitif, der er fremstillet af Gråstenæbler, til Det Sønderjyske Køkken. De kan købes af gæster, som så enten kan tage en flaske med hjem eller nyde et glas i restauranten.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Ideen med vores aperitif er, vi vil vise andre, der kan laves gode produkter af Gråstenæbler og nu, efter små 18 måneders lagring, er den klar”, siger Benny Engelbrecht.

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
25. juni 2022 Nordborg, Debat

Debat: Når kommunen skal spare så rammer det altid de ældre

25. juni 2022 Nordborg

Henrik Nielsen, Liberal Borgerliste, skriver: I Sønderborg skal der spares 45 millioner kroner i næste budgetår og det får store konsekvenser for vores ældre. Desværre ser man igen det område som første prioritet i byrådet, når der skal spares penge. Når man så ser lidt på, hvorfor Sønderborgs byråd har fået den opgave, så er […]

Læs mere...