Nu er der sat Gravensten æbleaperitif, barsels- og rumlepotter på hylderne i Det Sønderjyske Køkken.
“Det har vi gjort for at slå et slag mere for det sønderjyske”, siger restauratør Jesper Kock.
Barselspotterne fra Katrins Keramik er en idé fra dengang, hvor det var almindeligt, at kvinder var sengeliggende et par uger efter en fødsel. Naboerne skiftedes til at lave mad til familien med den nybagte mor – og bragte den til huset i en barselspotte.
Rumlepot
Pottemager Vibeke Erlang Christensen har designet en rumlepot, der nu kan ses og købes i Det Sønderjyske Køkken.
“Rumlepot er en lerpotte, hvor åbningen er betrukket med en udspændt, tørret urinblære fra en gris. Der er stukket en bambuspind igennem og fugter man tommel- og pegefinger og gnider på pinden, kommer der lyde fra potten, den rumler”, siger pottemageren.
I det, vi kalder gamle dage, gik man rumlepot i grænselandet. Det foregik nytårsaften, hvor man gik fra dør til dør og rumlede.
Spektakelmagerne blev inviteret indenfor og budt på eksempelvis kage, æbleskiver og vin.
Meget lokal drik
Benny Engelbrecht har leveret nogle af de i alt 144 flasker æbleaperitif, der er fremstillet af Gråstenæbler, til Det Sønderjyske Køkken. De kan købes af gæster, som så enten kan tage en flaske med hjem eller nyde et glas i restauranten.
“Ideen med vores aperitif er, vi vil vise andre, der kan laves gode produkter af Gråstenæbler og nu, efter små 18 måneders lagring, er den klar”, siger Benny Engelbrecht.