Sønderjysk Månedsskrift – med flere lokale artikler – udkommer i denne uge

8. juni 2022 Kultur
Mulepose. Privat foto
Mulepose. Privat foto

Sønderjysk Månedsskrift udkommer i denne uge med nye spændende artikler om Sønderjyllands fortid og nutid.

I tiden under tysk styre tvangsfjernede de preussiske myndigheder børn fra dansksindede familier. Men hvor mange gange skete det?

Og hvad skete der egentlig i den meste kendte sag om tvangsfjernelser fra Nordborg i 1898?

Det handler Karen Marie Madsens artikel om i månedsskriftet. Artiklen fortæller også, hvad der siden hændte de i alt 10 børn, som den fanatiske danskfjendtlige amtsdommer Hahn i Nordborg tvangsfjernede fra enken Cathrine Marie Nielsen: Én af dem endte som bankdirektør og mangeårig borgmester i Sønderborg, skriver udgiverne af bladet.

Artiklen fortsætter under annoncen

Eftertiden har været hård i sin dom over Erik af Pommern, der ikke formåede at fortsætte den generhvervelse af Slesvig, som hans adoptivmor, Margrethe, havde påbegyndt. Men den dom er ikke helt retfærdig. Markus Hedemann har set på én af Erik af Pommerns politiske sejre, nemlig dommen i Ofen i 1424 – en glemt triumf der tilkendegav, at hele Sønderjylland ”har tilhørt, tilhører og bør tilhøre Danmarks konge og rige” – og ikke de holstenske grever.

Er der ved at opstå en regional identitet i det dansk-tyske grænseland?

Artiklen fortsætter under annoncen

Er den ”post-national”, dansk-tysk eller måske endda ”slesvigsk”?

Og hvad betyder det for det danske og det tyske mindretal i grænselandet?

Disse spørgsmål belyser Martin Klatt i en artikel om den nye tids identitetsdebat med titlen: Genforening af de slesvigske mindretal?

Månedsskriftet afsluttes af Grænselandskronikken, skrevet af Poul Erik Thomsen. Kronikken kommer vidt omkring i begivenhederne i årets første kvartal, lige fra boykotten af virksomheder pga. krigen i Ukraine over krise i de traditionsrige ringriderfester til forberedelserne til Tour de France og SønderjyskE’s deroute.

Artiklen fortsætter under annoncen

På bagsiden af månedsskriftet skriver Anne Marie Ludvigsen om de tidligste børnehjem i Sønderjylland og mere detaljeret om børnehjemmet Rønshoved, som blev oprettet for den danske sag i 1919 på initiativ af Charlotte Rosendahl. Hun testamenterede alt, hvad hun ejede, til at oprette det børnehjem på sin ejendom i Rønshoved som i dag er én af Aabenraa Kommunes indsatser overfor for familier og årligt har berøring med ca. 250 børn og unge.

Det nye nummer af Sønderjysk Månedsskrift uddeles til medlemmer af Historiske Samfund for Sønderjylland i denne uge og udgives i samarbejde med Museum Sønderjylland og Sønderjysk Kulturfællesskab.

Skrevet af: Redaktion redaktion@sonderborgnyt.dk
13. august 2022 Politik, Sønderborg

Et skridt tættere på at flere af kommunens biler kører på el

13. august 2022 Politik

Natur-, Klima- og Miljøudvalget godkendte i marts Handleplan for grøn omstilling af persontransport. Et af tiltagene handler om at kommunen skifter benzin- og dieselbiler ud med elbiler. På onsdag skal Økonomiudvalget gerne nikke til udrulningsplanen. I forhold til at få sat ladestationer op, så forelægges sagen til Teknik-, By og Boligudvalgets beslutning, idet der er […]

Læs mere...