SONFOR dropper de planlagte havledninger til spildevand

SONFORs bestyrelsesformand og direktøren. Pressefoto
SONFORs bestyrelsesformand og direktøren. Pressefoto
1. marts 2024 Erhverv Skrevet af: Ole Kæhler

SONFORs bestyrelse har på bestyrelsesmødet i går, torsdag, besluttet, at SONFOR af hensyn til miljøet ikke vil lægge planlagte havledninger i Rinkenæs Bugt og Augustenborg Fjord. Havledningerne var en del af den oprindelige plan for at føre områdets spildevand til et centralt renseanlæg nær Sønderborg.

Efter grundige vurderinger og undersøgelser af havbundene, besluttede selskabets bestyrelse at udelukke muligheden for at etablere de planlagte havledninger i de nævnte områder. Oprindeligt var havledningerne en del af planen, fordi det var den korteste og mest optimale vej for ledningerne frem til det centrale renseanlæg.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Vi skal træffe beslutninger til gavn for vores lokalsamfund og havmiljøet omkring os. Vi erkender vigtigheden af at tage ansvar for miljøet, og SONFOR har derfor foretaget omfattende undersøgelser for at sikre, at vi finder en løsning for spildevandsstrukturen i vores kommune, som er i overensstemmelse med vores strategi om at skabe en positiv påvirkning”, siger bestyrelsesformand Ellen Trane Nørby i en pressemeddelelse.

Beslutningen om at droppe havledningerne i de to farvande er truffet for at undgå skadelig spredning af sediment, når der skulle graves i havbunden for at lægge rørledningerne. Sediment er partikler, herunder bl.a. sand, ler og organisk materiale, som findes i havbunden. Markant spredning af sediment kan gøre skade på vandområdernes flora og fauna. På samme tid viser analyserne, at der er lommer af gas på havbunden, som ville blive frigivet til vandet i forbindelse med gravearbejdet med stor risiko for iltsvind til følge. Det ville potentielt medføre store negative konsekvenser for iltniveauet og vandkvaliteten af det marine økosystem i områderne.

Artiklen fortsætter under annoncen

I lyset af denne beslutning vil SONFOR ikke fastholde den oprindelige strukturplan med de planlagte havledninger. Det betyder dog ikke, at centraliseringen er udelukket, da SONFOR fortsat kigger på alternative landbaserede ruter for ledningerne, som skal transportere spildevandet til en central rensning.

“En enig bestyrelse bakker fortsat op om den tidligere bestyrelses og byrådets beslutning om, at SONFOR skal arbejde på en centraliseret rensestruktur, og vi undersøger derfor de landbaserede alternativer,” siger næstformand Tom Hartvig Nielsen.

Artiklen fortsætter under annoncen

For at sikre en grundig vurdering og finde frem til en optimal løsning for miljø og økonomi skal SONFOR bruge mere tid. Der er sat op til tre måneder af til at vurdere alternativer for en ny rensestruktur, der er fremtidssikret, og samtidigt maksimerer gevinsterne af spildevandet for både kunderne og miljøet.

17. april 2024 Erhverv, Sønderborg

Erhvervslivet fik indblik i lufthavnens fremtid

17. april 2024 Erhverv

Tirsdag eftermiddag var 80 personer fra 45 lokale virksomheder samlet på Hotel Alsik for at høre om Sønderborg Lufthavn, som netop har fået lavet en analyse af erhvervslivets ønsker til lufthavnen. “Udviklingen af Sønderborg Lufthavn er en vision for Sønderborg Kommune og Bitten & Mads Clausens Fond”, sagde Lars Tveen, som er direktør i fonden. […]

Læs mere...