Spar på vandet hvis der kommer kontrollerede strømsvigt

29. november 2022 Samfund

Energikrisen betyder, at det kan blive nødvendigt med kontrollerede strømsvigt rundt omkring i Danmark hen over vinteren. Det kan i sig selv være problematisk. Men der er en ekstra udfordring, som de færreste er opmærksomme på. Strømsvigt kan nemlig give problemer med især spildevandet. Vandsamarbejdet i Sønderborg Kommune og Sønderborg Forsyning opfordrer derfor til at spare på vandet, hvis man oplever strømsvigt.

Det skriver Sønderborg Forsyning i en pressemeddelelse.

”Folk forbinder ikke strøm med vand. Men sagen er den, at hvis strømmen går, så vil der være nogen, der ikke har vand. Og når det så kommer tilbage, kan vandet se snavset ud. Det er naturligt forekommende mineraler som jern og mangan, som har løsnet sig på indersiden af vandrørene. Når der er en pludselig forskel i vandtrykket ved opstart, løsrives nogle af mineralerne, og det kan resultere i brunt eller sort vand. Det er ikke farligt, man skal blot lade vandet løbe, indtil det ser klart ud igen”, forklarer Peter Petersen, der er formand for Vandsamarbejdet i Sønderborg Kommune

Artiklen fortsætter under annoncen

Strømsvigt kan også give problemer med spildevandet

Selvom man måske godt kan få vand under en kalkuleret strømafbrydelse, så kan man ikke nødvendigvis komme af med det igen. Pumpestationerne bruger nemlig også strøm, og hvis bare en af pumperne er sat ud af drift, er der spildevand, som ikke kommer frem til rensningsanlægget. Store vandmængder i kloakkerne kan skabe oversvømmelser, og det er kritisk, fordi spildevand kan være sundhedsskadeligt og forurenende.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Vi er i gang med at forberede os, så godt vi kan. Det gør vi ved at teste systemerne, så vi ved, at de kan starte automatisk op igen efter strømafbrydelse. I tilfælde af sådan et strømsvigt kan vi ikke nødvendigvis tilgå vores systemer, og vi ved ikke, hvornår det rammer. Derfor er vi afhængige af, at borgerne og virksomhederne hjælper os”, siger Stinne Stokkebo, der er driftschef ved Sønderborg Forsyning. Hun opfordrer til, at man sparer på vandet, hvis man oplever strømsvigt derhjemme eller ved, at der er strømsvigt et andet sted i kommunen.

Artiklen fortsætter under annoncen

”På den måde mindsker vi trykket på spildevandet. Og så kan vi forhåbentlig undgå problemer med overfyldte kloaker, ”siger Stinne Stokkebo.

Hvis en kontrolleret strømafbrydelse bliver effektueret, rammer det mellem 300 og 3000 husstande samtidig. Det kan vare op til to timer.

Skrevet af: Redaktion redaktion@sonderborgnyt.dk
4. februar 2023 Nordborg, Samfund

Kom en tur i svømmehallen og prøv LivredderPatruljens udstyr

4. februar 2023 Nordborg

Kom og vær med, når Nordals Idrætscenter og Humlehøj-hallerne får besøg af TrygFondens LivredderPatrulje den 15. februar i vinterferien. Sammen med svømmehallens egne livreddere sætter LivredderPatruljen gang i sjove og udfordrende vandaktiviteter og viser blandt andet, hvordan man redder sig selv og andre i vandet, skriver Trygfonden. Alle svømmehallens gæster er velkomne til at være […]

Læs mere...