Stigende energiforbrug i Sønderborg-virksomhederne under Corona-pandemien

22. juni 2021 Samfund

Sønderborg virksomhedernes samlede energiforbrug steg i 2020 med 6 procent, og det er især virksomheder med gas i fremstillingsprocessen, der har haft en stigning i energiforbruget. Det viser den nyligt offentliggjorte Monitoreringsrapport for CO2-udledningen i Sønderborg-området for 2020.

Den gode nyhed er, at virksomhedernes CO2-udledning siden 2007 er reduceret til 97.030 tons CO2,men det stigende energiforbrug indikerer, at især bygge- og fødevareindustrien har haft et højere aktivitetsniveau under Corona-pandemien.

Artiklen fortsætter under annoncen

Med energi fra sol, vind og biogas er energiforsyningen blevet mere grøn, men omstillingen får kun effekt, såfremt virksomhederne indfaser de nye energiformer, særligt elektricitet, i deres fremstillingsprocesser og det arbejdes der med i de store virksomheder i Sønderborg.

I Sønderborg-området har Danfoss, Stryhns, Stark, Chr. Hansen og Danish Crown, tilsluttet sig Science Based Target, SBT, som på et klart defineret grundlag, giver virksomhederne mulighed for at beslutte klimaindsatser, -målsætninger med henblik på at dokumentere at virksomheden overholder Paris-aftalen fra 2015.

Artiklen fortsætter under annoncen

De 10 størst udledende virksomheder i Sønderborg-området tegner ca. 60.000 tons CO2 af de samlede 97.030 tons CO2 og dermed er der uændret et stort behov for, at virksomhederne har fokus på energieffektivisering og reduktion af energiforbruget.

I 2019/2020 har de store virksomheder deltaget i et workshopforløb, hvor der blev udarbejdet klimastrategier og indført energiledelse. Dette har resulteret i nye monitoreringsværktøjer, skifte til LED-belysning, nybyggeri i bedre energiklasse, udskiftning af ineffektive maskiner, apparater m.v. Nogle virksomheder har investeret i solceller for selv at dække dele af virksomhedens strømforbrug.

Artiklen fortsætter under annoncen

Siden 2009 har ZEROcompany-programmet hjulpet virksomheder til at spare på energiforbruget. Gennem udskiftning af belysning, udfasning af fossile brændsler; og hvor det er muligt, konvertering til fjernvarme og optimering af processer. Programmet har mere end 40 deltagende virksomheder. Ambitionen er at alle områdets store om SMV-virksomheder bliver aktive deltagere i ZEROcompany og inspirerer hinanden til at løfte CO2-udfordringerne i flok.

Denne artikel er bragt i samarbejde med Sønderborgs ProjectZero.

Skrevet af: Redaktion redaktion@sonderborgnyt.dk
5. oktober 2022 Augustenborg, Politik

Tænder julelysene og skruer ned for gadebelysningen

5. oktober 2022 Augustenborg

”I Teknik-, By og Boligudvalget er vi enige om at bevare støtten til julebelysning for bla. at støtte op om handelslivet, men vi er også sikre på, at man i de forskellige handelsstandsforeninger er opmærksomme på at begrænse energiforbruget”, siger udvalgsmedlem Tage Petersen fra Venstre til SønderborgNYT. Sparer på gadelyset “Selv om nogle måske vil […]

Læs mere...